Панџа важнији од НБА звијезда

Иван Драгичевић
Панџа важнији од НБА звијезда

Бањалука - Успјех селектор кошаркашке репрезентације БиХ Душка Вујошевића који је проласком претквалификација за Свјетски куп у Кини направио чудо заборављен је буквално преко ноћи, а у први план избила његова одлука да направи рокаду у стручном штабу.

Трофејни стручњак одлучио је да смијени другог помоћника Јосипа Панџу и умјесто њега поставио Александра Ћикића, што је у дијелу јавности дочекано на "нож". Иако је његов утицај на резултат реално гледајући много мањи од изостанка Јусуфа Нуркића, Мирзе Телетовића и осталих звијезда у  претквалификацијама, оном ко није добро упућен у цјелокупну ситуацију, чини се да је ово много важнији догађај. Вујошевић је објаснио због чега је донио овакву одлуку.

- Не ради се ни о каквом спектакуларно прљавом вешу који треба крити од јавности, али уколико неко мисли да јавност треба да се обавијести о свим детаљима, онда ћу бити принуђен да објасним како стоје ствари. Панџа мора да научи лекцију из лојалности, није требало да прича иза леђа о људима који нису ту - рекао је Вујошевић.

Одласком Мевлудина Делибашића и Сеје Букве, Панџа је остао без "леђа" у КС БиХ. Први је иначе и предсједник Какња и од почетка је постављао услов да Панџа буде селектор неке генерације кошаркаша или укључен у рад А репрезентације.

- Буква и Делибашић повукли су се, јер нису могли да буду шерифи док је ту јака личност као што је Вујошевић. Свакако да је Панџа имао јаку препоруку у освајању Европског првенства са кадетима, али никада није споменуо ко је окупио и селектирао ту шампионску генерацију младих кошаркаша. Годину раније био је помоћник селектора У20 репрезентације Алена Абаза, а искористио је прилику да га "избуши" у тајним разговорима са играчима. На Свјетском првенству за играче до 18. године ставио је Џанана Мусу за капитена испред Амара Гегића упркос противљењу помоћника и директора репрезентације, а све како би се улизао Сеји Букву, иначе оснивачу Кошаркашког клуба Кош из којег је Муса прешао у Цедевиту - рекао је добро упућени извор "Гласа Српске".

Досадашњи помоћник обратио се јавности путем "Фејсбук" профила.

- Јављено ми је да више нисам дио стручног штаба. Као разлог наведено је да је неко мојих колега пренио селектору да сам изјавио да није врхунски човјек. Лојалан сам Вујошевићу од првог дана, али нисам уколико лојалност подразумијева улизивање - написао је између осталог Панџа.

Први меч са Русијом

Репрезентација БиХ квалификације за Свјетски куп у Кини почиње 24. новембра против Русије на домаћем паркету у Сарајеву. Русија је полуфиналиста недавно завршеног Европског првенства на које се пласирала кроз квалификација послије двије побједе против БиХ. Управо је меч са Русијом у Тузли био обиљежен ружним сценама, а кулминирао одласком селектора Дамира Мулаомеровића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана