Pandža važniji od NBA zvijezda

Ivan Dragičević
Pandža važniji od NBA zvijezda

Banjaluka - Uspjeh selektor košarkaške reprezentacije BiH Duška Vujoševića koji je prolaskom pretkvalifikacija za Svjetski kup u Kini napravio čudo zaboravljen je bukvalno preko noći, a u prvi plan izbila njegova odluka da napravi rokadu u stručnom štabu.

Trofejni stručnjak odlučio je da smijeni drugog pomoćnika Josipa Pandžu i umjesto njega postavio Aleksandra Ćikića, što je u dijelu javnosti dočekano na "nož". Iako je njegov uticaj na rezultat realno gledajući mnogo manji od izostanka Jusufa Nurkića, Mirze Teletovića i ostalih zvijezda u  pretkvalifikacijama, onom ko nije dobro upućen u cjelokupnu situaciju, čini se da je ovo mnogo važniji događaj. Vujošević je objasnio zbog čega je donio ovakvu odluku.

- Ne radi se ni o kakvom spektakularno prljavom vešu koji treba kriti od javnosti, ali ukoliko neko misli da javnost treba da se obavijesti o svim detaljima, onda ću biti prinuđen da objasnim kako stoje stvari. Pandža mora da nauči lekciju iz lojalnosti, nije trebalo da priča iza leđa o ljudima koji nisu tu - rekao je Vujošević.

Odlaskom Mevludina Delibašića i Seje Bukve, Pandža je ostao bez "leđa" u KS BiH. Prvi je inače i predsjednik Kaknja i od početka je postavljao uslov da Pandža bude selektor neke generacije košarkaša ili uključen u rad A reprezentacije.

- Bukva i Delibašić povukli su se, jer nisu mogli da budu šerifi dok je tu jaka ličnost kao što je Vujošević. Svakako da je Pandža imao jaku preporuku u osvajanju Evropskog prvenstva sa kadetima, ali nikada nije spomenuo ko je okupio i selektirao tu šampionsku generaciju mladih košarkaša. Godinu ranije bio je pomoćnik selektora U20 reprezentacije Alena Abaza, a iskoristio je priliku da ga "izbuši" u tajnim razgovorima sa igračima. Na Svjetskom prvenstvu za igrače do 18. godine stavio je Džanana Musu za kapitena ispred Amara Gegića uprkos protivljenju pomoćnika i direktora reprezentacije, a sve kako bi se ulizao Seji Bukvu, inače osnivaču Košarkaškog kluba Koš iz kojeg je Musa prešao u Cedevitu - rekao je dobro upućeni izvor "Glasa Srpske".

Dosadašnji pomoćnik obratio se javnosti putem "Fejsbuk" profila.

- Javljeno mi je da više nisam dio stručnog štaba. Kao razlog navedeno je da je neko mojih kolega prenio selektoru da sam izjavio da nije vrhunski čovjek. Lojalan sam Vujoševiću od prvog dana, ali nisam ukoliko lojalnost podrazumijeva ulizivanje - napisao je između ostalog Pandža.

Prvi meč sa Rusijom

Reprezentacija BiH kvalifikacije za Svjetski kup u Kini počinje 24. novembra protiv Rusije na domaćem parketu u Sarajevu. Rusija je polufinalista nedavno završenog Evropskog prvenstva na koje se plasirala kroz kvalifikacija poslije dvije pobjede protiv BiH. Upravo je meč sa Rusijom u Tuzli bio obilježen ružnim scenama, a kulminirao odlaskom selektora Damira Mulaomerovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana