Мијат Гаћиновић “васкрсао” на новој позицији у Ајнтрахту: Могу још да напредујем

Agencije
Мијат Гаћиновић “васкрсао” на новој позицији у Ајнтрахту: Могу још да напредујем

ФРАНКФУРТ - Фудбалер Ајнтрахта Мијат Гаћиновић пружа све боље партије на позицији офанзивног везног и, како сам каже, сигуран је да има још простора за напредак.

Знао је наш Требињац да буде веома користан кад је на кормилу Србије Славољуб Муслин форсирао формацију са тројицом штопера. Међутим, када је сличан принцип у Франкфурту примијенио Ади Хитер, управо је Гаћиновић био највећа жртва такве тактике. Оваква стратегија и није се баш исплатила Хитеру. “Орлови” су јесенас пролазили кроз турбулентан период. Пораза је било више него побједа те је било јасно да је вријеме за промјене.

Тако се Ајнтрахт у 2020. години пребацио на систем са четворицом играча у одбрани. А то је и те како пријало Мијату. Гаћиновић је “васкрсао” првенствено у улози офанзивног везног у формацији 4-2-3-1, мада је против Лајпцига у купу играо и десно у систему 4-3-3. Против Аугзубурга, у посљедњем колу Бундеслиге, имао је улогу “лажне десетке” с нешто другачијим дужностима, био је нека врста “лутајућег” шпица иза Андреа Силве. С тим да је издржао само 67. минута...

- Повраћао сам на полувремену. Било ми је онда боље накратко, али се мучнина вратила и плашио сам се да се не исповраћам пред свима. Зато сам изашао - правдао се Гаћиновић.

А нема због чега. За тих 67 минута претрчао је 8,5 километара, имао 26 спринтова. Генерално, добро му иде на мјесту споне везног реда и нападача. У ствари, та позиција као да је скројена за 25-годишњег фудбалера.

- Некада играм “шестицу”, некад сам одмах иза нападача. Трудим се да будем тамо гдје је тиму потребна помоћ - додао је Мијат.

Та свестраност увијек прија тренерима. Хитер је Гаћиновићу сада дао слободу да лута тереном. Има га свуда. Нервира противнике.

- Надам се да ћу наставити овако, али знам да имам простор да још напредујем. Могу да будем још бољи - јасан је српски интернационалац.

Напредак је већ сада видљив. У првом дијелу сезоне само је четири пута био стартер. Сада изгледа као незамјењив дио стартне поставе. С тим да му недостаје једна ствар, голови. За Ајнтрахт је одиграо 145 мечева, за сво то вријеме дао је десет погодака. Посљедњи важан дао је у финалу Купа против Бајерна, на прољеће 2018. године. У Бундеслиги је на 106 сусрета три пута тресао мреже ривала.

- Можда превише мислим о томе, можда би требало да се опустим. Али не могу ни да будем опуштен када толико дуго нисам погодио. С тим да знам да могу. У Србији сам редовно тресао мреже - присјетио се Гаћиновић.

Препород у 2020.

Промјеном формације у 2020. години и повратком Гаћиновића у стартну поставу и Ајнтрахт је “проиграо”. “Орлови” су у завршних седам лигашких испита 2019. уписали шест пораза и реми. Међутим, у посљедње вријеме играју сјајно. У националном шампионату су у серији од три побједе и једног ремија, захваљујући којима су се пробили у горњу половину табеле. Уз то, у осмини финала Купа елиминисали су фаворизовани Лајпциг те заказали битку са Вердером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана