Mijat Gaćinović “vaskrsao” na novoj poziciji u Ajntrahtu: Mogu još da napredujem

Agencije
Mijat Gaćinović “vaskrsao” na novoj poziciji u Ajntrahtu: Mogu još da napredujem

FRANKFURT - Fudbaler Ajntrahta Mijat Gaćinović pruža sve bolje partije na poziciji ofanzivnog veznog i, kako sam kaže, siguran je da ima još prostora za napredak.

Znao je naš Trebinjac da bude veoma koristan kad je na kormilu Srbije Slavoljub Muslin forsirao formaciju sa trojicom štopera. Međutim, kada je sličan princip u Frankfurtu primijenio Adi Hiter, upravo je Gaćinović bio najveća žrtva takve taktike. Ovakva strategija i nije se baš isplatila Hiteru. “Orlovi” su jesenas prolazili kroz turbulentan period. Poraza je bilo više nego pobjeda te je bilo jasno da je vrijeme za promjene.

Tako se Ajntraht u 2020. godini prebacio na sistem sa četvoricom igrača u odbrani. A to je i te kako prijalo Mijatu. Gaćinović je “vaskrsao” prvenstveno u ulozi ofanzivnog veznog u formaciji 4-2-3-1, mada je protiv Lajpciga u kupu igrao i desno u sistemu 4-3-3. Protiv Augzuburga, u posljednjem kolu Bundeslige, imao je ulogu “lažne desetke” s nešto drugačijim dužnostima, bio je neka vrsta “lutajućeg” špica iza Andrea Silve. S tim da je izdržao samo 67. minuta...

- Povraćao sam na poluvremenu. Bilo mi je onda bolje nakratko, ali se mučnina vratila i plašio sam se da se ne ispovraćam pred svima. Zato sam izašao - pravdao se Gaćinović.

A nema zbog čega. Za tih 67 minuta pretrčao je 8,5 kilometara, imao 26 sprintova. Generalno, dobro mu ide na mjestu spone veznog reda i napadača. U stvari, ta pozicija kao da je skrojena za 25-godišnjeg fudbalera.

- Nekada igram “šesticu”, nekad sam odmah iza napadača. Trudim se da budem tamo gdje je timu potrebna pomoć - dodao je Mijat.

Ta svestranost uvijek prija trenerima. Hiter je Gaćinoviću sada dao slobodu da luta terenom. Ima ga svuda. Nervira protivnike.

- Nadam se da ću nastaviti ovako, ali znam da imam prostor da još napredujem. Mogu da budem još bolji - jasan je srpski internacionalac.

Napredak je već sada vidljiv. U prvom dijelu sezone samo je četiri puta bio starter. Sada izgleda kao nezamjenjiv dio startne postave. S tim da mu nedostaje jedna stvar, golovi. Za Ajntraht je odigrao 145 mečeva, za svo to vrijeme dao je deset pogodaka. Posljednji važan dao je u finalu Kupa protiv Bajerna, na proljeće 2018. godine. U Bundesligi je na 106 susreta tri puta tresao mreže rivala.

- Možda previše mislim o tome, možda bi trebalo da se opustim. Ali ne mogu ni da budem opušten kada toliko dugo nisam pogodio. S tim da znam da mogu. U Srbiji sam redovno tresao mreže - prisjetio se Gaćinović.

Preporod u 2020.

Promjenom formacije u 2020. godini i povratkom Gaćinovića u startnu postavu i Ajntraht je “proigrao”. “Orlovi” su u završnih sedam ligaških ispita 2019. upisali šest poraza i remi. Međutim, u posljednje vrijeme igraju sjajno. U nacionalnom šampionatu su u seriji od tri pobjede i jednog remija, zahvaljujući kojima su se probili u gornju polovinu tabele. Uz to, u osmini finala Kupa eliminisali su favorizovani Lajpcig te zakazali bitku sa Verderom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana