Мелбурн прва станица циркуса

Данијел Радујковић
Мелбурн прва станица циркуса

Мелбурн - Нова, 65. сезона, "формуле 1" почиње у недјељу, када се, од седам часова вози трка за Велику награду Аустралије у Мелбурну.

На стартном гриду стазе "Алберт парк" наћи ће се 22 возача из 11 тимова. Они ће се борити за што бољи старт првенства, које ће ове године, чини се, бити неизвјесније него прошлих сезона. Због великог број промјена које су се десиле током зимске паузе, доста тимова није успјело да посложи болиде онако како су жељели. Тако да ће трка у Аустралији открити ко је боље радио таком зиме и показати ко ће ове сезоне водити главну ријеч у шампионској борби.

Пету узастопну титулу тражиће Себастијан Фетел из Ред Була. Међутим, због проблема са болидом не спада међу највеће фаворите у Аустралији. Имао је аустријски тим доста проблема током предсезонских тестирања, али су његови возачи ипак мало поправили утисак на првим тренинзима у Мелбурну. На првом најбржи је био Фернандо Алонсо из Ферарија, а иза њега су били пилоти Мекларена и Вилијамса Џенсон Батон и Валери Ботас. Луис Хамилтон из Мерцедеса и Фетел су имали проблема, па су одвезли само неколико кругова. Ствар се промијенила на другом тренингу, када је Хамилтон био најбржи испред тимског колеге Ника Розберга. Трећи и четврти су били Алонсо и Фетел, који је раније најављивао да ће за Ред Бул бити добро да освоји бар један бод.

- Ово је веома добар резултат и олакшање. Пуно смо рада уложили у овај напредак. Ни ја, ни Данијел нисмо имали велике проблеме, болид се добро понашао и имао је фин баланс. Нисмо пуно пажње посвећивали временима, али су она боља од оних које смо биљежили у Бахреину - казао је Фетел.

У врху поретка на оба тренинга био је возач Вилијамса Фелипе Маса. Британски тим ове сезоне има добар болид. Уз Мерцедес, били су најбољи на тестирањима у предсезони и надају се добром наступу у Мелбурну.

- Покушавали смо да разумијемо све око сетапа и да пронађемо одговарајући правац. Мислим да ће оно што смо научили на тестирањима бити од велике користи. Вјерујемо да можемо до доброг резултата. Није изненађење што је Мерцедес био јак, а и Ферари је био одличан. Мекларен ће вјероватно бити ту негдје, а Ред Бул је био бржи него на тестирањима. Још је рано да се донесу неки конкретни закључци - казао је Маса.

На стази у Мелбурну појавиће се и три дебитанта: Кевин Магнусен (Мекларен), Данил Квјат (Торо Росо) и Маркус Ериксон (Кејтерхам).

За разлику од прошле, ова сезона завршава 23. новембра трком у Абу Дабију. Из календара су испале Велике награде Јужне Кореје и Индије, а послије 11 година возиће се у Аустрији на стази "Шпилберг". Дебитант у "најбржем циркусу на свијету" је стаза у руском Сочију, гдје су се ове године одржале Зимске олимпијске игре.

Подршка Шумахеру

Актуелни шампион "формуле 1" Себастијан Фетел и возач Вилијамса Фелипе Маса на кациги ће носити лого са иницијалима Михаела Шумахера на Великој награди Аустралије. Он ће се налазити на предњем дијелу кациге, испод визира. Двојица њемачких возача су добри пријатељи, Маса је Шумахеру био тимски колега. Такође, на болидима Мерцедеса стајаће натпис "Михаеле, настави са борбом".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана