Melburn prva stanica cirkusa

Danijel Radujković
Melburn prva stanica cirkusa

Melburn - Nova, 65. sezona, "formule 1" počinje u nedjelju, kada se, od sedam časova vozi trka za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Na startnom gridu staze "Albert park" naći će se 22 vozača iz 11 timova. Oni će se boriti za što bolji start prvenstva, koje će ove godine, čini se, biti neizvjesnije nego prošlih sezona. Zbog velikog broj promjena koje su se desile tokom zimske pauze, dosta timova nije uspjelo da posloži bolide onako kako su željeli. Tako da će trka u Australiji otkriti ko je bolje radio takom zime i pokazati ko će ove sezone voditi glavnu riječ u šampionskoj borbi.

Petu uzastopnu titulu tražiće Sebastijan Fetel iz Red Bula. Međutim, zbog problema sa bolidom ne spada među najveće favorite u Australiji. Imao je austrijski tim dosta problema tokom predsezonskih testiranja, ali su njegovi vozači ipak malo popravili utisak na prvim treninzima u Melburnu. Na prvom najbrži je bio Fernando Alonso iz Ferarija, a iza njega su bili piloti Meklarena i Vilijamsa Dženson Baton i Valeri Botas. Luis Hamilton iz Mercedesa i Fetel su imali problema, pa su odvezli samo nekoliko krugova. Stvar se promijenila na drugom treningu, kada je Hamilton bio najbrži ispred timskog kolege Nika Rozberga. Treći i četvrti su bili Alonso i Fetel, koji je ranije najavljivao da će za Red Bul biti dobro da osvoji bar jedan bod.

- Ovo je veoma dobar rezultat i olakšanje. Puno smo rada uložili u ovaj napredak. Ni ja, ni Danijel nismo imali velike probleme, bolid se dobro ponašao i imao je fin balans. Nismo puno pažnje posvećivali vremenima, ali su ona bolja od onih koje smo bilježili u Bahreinu - kazao je Fetel.

U vrhu poretka na oba treninga bio je vozač Vilijamsa Felipe Masa. Britanski tim ove sezone ima dobar bolid. Uz Mercedes, bili su najbolji na testiranjima u predsezoni i nadaju se dobrom nastupu u Melburnu.

- Pokušavali smo da razumijemo sve oko setapa i da pronađemo odgovarajući pravac. Mislim da će ono što smo naučili na testiranjima biti od velike koristi. Vjerujemo da možemo do dobrog rezultata. Nije iznenađenje što je Mercedes bio jak, a i Ferari je bio odličan. Meklaren će vjerovatno biti tu negdje, a Red Bul je bio brži nego na testiranjima. Još je rano da se donesu neki konkretni zaključci - kazao je Masa.

Na stazi u Melburnu pojaviće se i tri debitanta: Kevin Magnusen (Meklaren), Danil Kvjat (Toro Roso) i Markus Erikson (Kejterham).

Za razliku od prošle, ova sezona završava 23. novembra trkom u Abu Dabiju. Iz kalendara su ispale Velike nagrade Južne Koreje i Indije, a poslije 11 godina voziće se u Austriji na stazi "Špilberg". Debitant u "najbržem cirkusu na svijetu" je staza u ruskom Sočiju, gdje su se ove godine održale Zimske olimpijske igre.

Podrška Šumaheru

Aktuelni šampion "formule 1" Sebastijan Fetel i vozač Vilijamsa Felipe Masa na kacigi će nositi logo sa inicijalima Mihaela Šumahera na Velikoj nagradi Australije. On će se nalaziti na prednjem dijelu kacige, ispod vizira. Dvojica njemačkih vozača su dobri prijatelji, Masa je Šumaheru bio timski kolega. Takođe, na bolidima Mercedesa stajaće natpis "Mihaele, nastavi sa borbom".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana