Ко прекине првенство остаће без Европе

Агенције
Ко прекине првенство остаће без Европе

НИОН - Предсједник Европске фудбалске федерације Александер Чеферин запријетио је свим чланицама УЕФА да у наредној сезони могу остати без међународне сцене уколико прекину првенства и прогласе шампиона прије краја.

УЕФА је на видео-састанку са 55 фудбалских савеза донијела одлуку да неће прекидати сезону. Међутим, одмах послије тога Фудбалски савез Белгије прекинуо је првенство и прогласио Клуб Бриж за шампиона, који има 15 бодова више од другопласираног Гента.

- Они који самовољно одлуче да заврше такмичење сљедеће сезоне можда неће играти у европским такмичењима. Морамо бити свјесни да се цијели свијет налази у специфичној ситуацији - рекао је Чеферин за РТВ Словенија.

Први човјек европског фудбала свјестан је да је вирус корона направио огромну штету најважнијој споредној ствари на свијету.

- Фудбал је једна од ријетких индустрија на свијету у којој се рад потпуно зауставио. Трошкови, наравно, и даље постоје. Међутим, истина је да ће се проблем у вези са фудбалом ријешити прилично брзо. Тешко је рећи хоће ли то потрајати мјесецима или годинама. Све зависи када ће се криза завршити и када ћемо почети поново да играмо. Ово је необична ситуација и успоставили смо радну групу која ће точно утврдити посљедице кризе - нагласио је Чеферин.

Европски фудбал је много погођенији него у другим дијеловима свијета.

- И у остатку свијета су проблеми слични, али су односи потпуно различити. Европски фудбал доноси највише новца, али истовремено су трошкови највиши - додао је Чеферин.

Директор правне службе свјетске уније професионалних играча (ФИФПро) Рој Вермер нагласио је да ни ФИФА ни УЕФА никада неће наредити смањење плата клубовима.

- Имали смо бројне и разноврсне разговоре са власницима европских и свјетских клубова о теми превазилажења кризе. Консензус је постигнут на начин да било какве промјене у условима запошљавања и уговора морају да буду донесене уз пристанак играча и да неће бити једнострано наметане. Уколико је тако нећемо се мијешати у одлуке клубова - нагласио је Вермер.

Истакао је да ситуација није иста у свим европским земљама.

- Неколико клубова у најјачим европским лигама смањило је плате и њихови играчи су пристали на то. Међутим, немогуће је повући паралелу између тих одлука и одлука које ће доносити неки други клубови, укључујући ту и оне из Србије, у којој већина играча прима веома скромне плате. Мисао да би играчима у Србији плате могле да буду смањене за 70 одсто је апсурдна - додао је Вермер.

Независност

Синдикат професионалних фудбалера Независност из Србије објавио је да фудбалери у овој земљи не морају да пристају на смањивање плате од 50 одсто. То је резултовало нечим незамисливим - Црвену звезда и Партизан су издали заједничко саопштење. У њему истичу да су свјесни ситуације у којој се Србија налази, али се надају да су тоге свјесни и фудбалери, који би требало да имају осјећај за правду и правичност, за солидарност у најтежем времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана