Ирфан Смајлагић, тренер рукометаша Борца: Селекција, вријеме и рад предуслов успјеха

Дејан Кондић
Ирфан Смајлагић, тренер рукометаша Борца: Селекција, вријеме и рад предуслов успјеха

БАЊАЛУКА - Тренер рукометаша Борца Ирфан Смајлагић није неко ко се воли медијски експонирати, али се у једночасовном дружењу са новинарима бањалучких редакција добрано отворио.

Нешто мало више од два мјесеца како се вратио у свој Борац, односно Бањалуку, овај пут као тренер, некада луцидни деснокрилни играч “снимио” је ситуацију и почео да гради систем у клубу по својој визији.

Сам истиче да је лијепо вратити се у клуб своје младости и присјетити се неких ствари, али примарно је држати се актуелног тренутка и гледати ка будућности.

- Размишљам од првог дана о европском Борцу. Ми не припремамо играче за бх. лигу, већ момке који ће сутра моћи изаћи у Европу и испунити европске критеријуме. Професионалци смо. Превише цијеним рукомет и оно чим се бавим да бих тренирао неког ко нема амбиција да напредује. Највећи проблем је моја екипа. Снимићемо ми друге, али морам прво подићи своју екипу у свим сегментима. Биће интересантна лига, има ту четири, пет клубова који су стабилни, квалитетни. Биће доста неизвјесно, али прво морамо поћи од себе, све зависи од нас – истакао је Смајлагић.

Популарни Пипе истиче да су за нормалан рад једног клуба кључне три ствари селекција играча, вријеме и рад, а предуслов свега су, наравно финансије.

- Поредити квалитет данашњих играча са онима који су донијели све ове трофеје мало је преоптимистично. Квалитет је доста нижи, што не значи да се не може подићи кроз системски рад, како екипе на терену, тако и тренера, односно клуба. Клуб мора да стреми ка великим стварима да би играче довео на један ниво гдје могу направити велике резултате. Желимо да одиграмо најбоље, да напредујемо и да се боримо за врх. За шта ће бити довољно, видјећемо на крају. У кратком периоду смо формирали ростер. У ходу смо стварали екипу, имали смо и пеха с повредама. Тешко је радити припреме и тражити принове. Мислим да је клуб добар посао направио. Направили смо добру конкуренцију на свим позицијама и захваљујући њој ћемо дизати наш ниво. Сви имају доста лоших навика које су стекли, а ушли су у воде професионализма. Подижемо лагано ту њихову преданост овим чиме се баве, ту свијест да су професионалци и да увијек морају дати максимум – нагласио је Смајлагић.

Неизбјежна је била прича и о играчким данима Ирфана Смајлагића који је кренуо из Бањалуке и постао једно од најбољих десних крила свијета у историји рукометне игре.

- Нисам имао узора. Ми, моја генерација, смо стварали рукомет. Већину садашњих шутева, који су данас подигнути на мало виши ниво,  смо ми произвели, ми из Бањалуке, Метковића...Данас не видим ништа ново. Помало неке креације, али ово што сад играчи изводе па то смо ми изводили прије 20 година, само је то сада пуно више медијски експонирано, више се гледају утакмице. Рукомет нисам доживљавао као одрађивање посла, већ као креацију, умјетност. Трудиш се да направиш нешто боље. Шут неки, рецимо, понављаш милион пута да дођеш до идеје како то направити савршеним. Прођу године док то не усавршиш, то је у ствари као рјешавање проблема. Није то з..ебанција, већ производ тренинга и тренинга – рекао је Смајлагић и додао:

- Борац је био озбиљна институција, клуб који је ударио темеље професионализма, радио озбиљно. Тражио се резултат. За разлику од других клубова који су били флексибилни. Ја сам са 17 година дошао у Борац из Младости. Прво крило био је Раде Унчанин, А репрезентативац, ту су били још један Комуцки из Ријеке, Б репрезентативац, па Чечавац, омладински репрезентативац, па онда ја као четврта опција и тако је било на свакој позицији. Преданошћу кроз коју годину сам испливао. Највише сам напредовао у Медвешчаку код Јосипа Шојата који ми је рекао: “Боли ме к..ац како ћеш играти, само забиј гол”. Било је тренера који не воле креације, али Шојат је био авангарда - закључио је Смајлагић.

У суботу у Грачаници

Још се не зна када ће стартовати Премијер лига БиХ. Црвено-плави ће паузу искористити за одигравање пријатељских мечева. Један такав на програму је у суботу од 18 часова у Грачаници против истоименог домаћина.

- Тешко је темпирати форму. Међутим, треба спознати гдје си и не трошити енергију на одлуке савеза. Не можемо бити Јапанци, Нијемци нити ћемо икада бити, али имамо ту креативност, па се треба у таквим ситуацијама креативно и понашати. Свима је тешко, али шта имамо од кукања. Лично нама у Борцу ова ситуација са одлагањем и одговара, јер имамо више времена за уигравање - рекао је Смајлагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана