Irfan Smajlagić, trener rukometaša Borca: Selekcija, vrijeme i rad preduslov uspjeha

Dejan Kondić
Irfan Smajlagić, trener rukometaša Borca: Selekcija, vrijeme i rad preduslov uspjeha

BANjALUKA - Trener rukometaša Borca Irfan Smajlagić nije neko ko se voli medijski eksponirati, ali se u jednočasovnom druženju sa novinarima banjalučkih redakcija dobrano otvorio.

Nešto malo više od dva mjeseca kako se vratio u svoj Borac, odnosno Banjaluku, ovaj put kao trener, nekada lucidni desnokrilni igrač “snimio” je situaciju i počeo da gradi sistem u klubu po svojoj viziji.

Sam ističe da je lijepo vratiti se u klub svoje mladosti i prisjetiti se nekih stvari, ali primarno je držati se aktuelnog trenutka i gledati ka budućnosti.

- Razmišljam od prvog dana o evropskom Borcu. Mi ne pripremamo igrače za bh. ligu, već momke koji će sutra moći izaći u Evropu i ispuniti evropske kriterijume. Profesionalci smo. Previše cijenim rukomet i ono čim se bavim da bih trenirao nekog ko nema ambicija da napreduje. Najveći problem je moja ekipa. Snimićemo mi druge, ali moram prvo podići svoju ekipu u svim segmentima. Biće interesantna liga, ima tu četiri, pet klubova koji su stabilni, kvalitetni. Biće dosta neizvjesno, ali prvo moramo poći od sebe, sve zavisi od nas – istakao je Smajlagić.

Popularni Pipe ističe da su za normalan rad jednog kluba ključne tri stvari selekcija igrača, vrijeme i rad, a preduslov svega su, naravno finansije.

- Porediti kvalitet današnjih igrača sa onima koji su donijeli sve ove trofeje malo je preoptimistično. Kvalitet je dosta niži, što ne znači da se ne može podići kroz sistemski rad, kako ekipe na terenu, tako i trenera, odnosno kluba. Klub mora da stremi ka velikim stvarima da bi igrače doveo na jedan nivo gdje mogu napraviti velike rezultate. Želimo da odigramo najbolje, da napredujemo i da se borimo za vrh. Za šta će biti dovoljno, vidjećemo na kraju. U kratkom periodu smo formirali roster. U hodu smo stvarali ekipu, imali smo i peha s povredama. Teško je raditi pripreme i tražiti prinove. Mislim da je klub dobar posao napravio. Napravili smo dobru konkurenciju na svim pozicijama i zahvaljujući njoj ćemo dizati naš nivo. Svi imaju dosta loših navika koje su stekli, a ušli su u vode profesionalizma. Podižemo lagano tu njihovu predanost ovim čime se bave, tu svijest da su profesionalci i da uvijek moraju dati maksimum – naglasio je Smajlagić.

Neizbježna je bila priča i o igračkim danima Irfana Smajlagića koji je krenuo iz Banjaluke i postao jedno od najboljih desnih krila svijeta u istoriji rukometne igre.

- Nisam imao uzora. Mi, moja generacija, smo stvarali rukomet. Većinu sadašnjih šuteva, koji su danas podignuti na malo viši nivo,  smo mi proizveli, mi iz Banjaluke, Metkovića...Danas ne vidim ništa novo. Pomalo neke kreacije, ali ovo što sad igrači izvode pa to smo mi izvodili prije 20 godina, samo je to sada puno više medijski eksponirano, više se gledaju utakmice. Rukomet nisam doživljavao kao odrađivanje posla, već kao kreaciju, umjetnost. Trudiš se da napraviš nešto bolje. Šut neki, recimo, ponavljaš milion puta da dođeš do ideje kako to napraviti savršenim. Prođu godine dok to ne usavršiš, to je u stvari kao rješavanje problema. Nije to z..ebancija, već proizvod treninga i treninga – rekao je Smajlagić i dodao:

- Borac je bio ozbiljna institucija, klub koji je udario temelje profesionalizma, radio ozbiljno. Tražio se rezultat. Za razliku od drugih klubova koji su bili fleksibilni. Ja sam sa 17 godina došao u Borac iz Mladosti. Prvo krilo bio je Rade Unčanin, A reprezentativac, tu su bili još jedan Komucki iz Rijeke, B reprezentativac, pa Čečavac, omladinski reprezentativac, pa onda ja kao četvrta opcija i tako je bilo na svakoj poziciji. Predanošću kroz koju godinu sam isplivao. Najviše sam napredovao u Medveščaku kod Josipa Šojata koji mi je rekao: “Boli me k..ac kako ćeš igrati, samo zabij gol”. Bilo je trenera koji ne vole kreacije, ali Šojat je bio avangarda - zaključio je Smajlagić.

U subotu u Gračanici

Još se ne zna kada će startovati Premijer liga BiH. Crveno-plavi će pauzu iskoristiti za odigravanje prijateljskih mečeva. Jedan takav na programu je u subotu od 18 časova u Gračanici protiv istoimenog domaćina.

- Teško je tempirati formu. Međutim, treba spoznati gdje si i ne trošiti energiju na odluke saveza. Ne možemo biti Japanci, Nijemci niti ćemo ikada biti, ali imamo tu kreativnost, pa se treba u takvim situacijama kreativno i ponašati. Svima je teško, ali šta imamo od kukanja. Lično nama u Borcu ova situacija sa odlaganjem i odgovara, jer imamo više vremena za uigravanje - rekao je Smajlagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana