Фондација "Уз шампиона" помаже спортистима са инвалидитетом

Д.Д.
Фондација "Уз шампиона" помаже спортистима са инвалидитетом

БАЊАЛУКА – Фондација „Уз шампионе“ званично је представљена у Бањалуци а главни циљ ће бити побољшање услове за спортисте са  инвалидитетом

Главни циљ ће бити изградња дворане која ће бити прилагођена за спортисте са инвалидитетом.

-Република Српска и Бањалука су у дефициту са инфраструктуром у којој спортисти са инвалидитетом могу квалитетно da тренирају. Осим приступачности проблем је и обезбјеђивање термина за све спортисте, а посебно за спортисте са инвалидитетом. Сад нам је од суштинске важности један искорак који подразумијева да почнемо да градимо нову инфраструктуру. Имамо добре предиспозиције да будемо успјешни на свјетским и олимпијским такмичењима, али нас спутава мањак ресурса. Желимо да направимо мјесто на којем ће се развијати спорт и које ће окупљати све људе који се баве спортом и рекреацијом, али и активностима мимо спорта. То би био простор и за школе спорта, кампове, формална и неформална окупљања попут излета, прослава,. То нам је визија у будућности"рекао је предсједник Фондације Огњен Ранисавић - дипломирани социјални радник и спортиста.

Владо Шврака, кошаркаш у ККИ "Врбас" из Бањалуке и члан Управног одбора Фондације говорио је о важности оваквог објекта са кошаркаше са инвалидитетом.

-Код нас нема приступачних дворана за спортисте са инвалидитетом. Циљ је да то промијенимо и мислим да то не би било тешко нити технички проблематично. Такав спортски комплекс могли би да користе и валидни спортисти, али био био посебно прилагођен за особе са инвалидитетом. Позивамо људе који имају слуха да помогну, боже здравља, будућним олимпијцима- рекао је Шврака.

Зоран Самарџић, предсједник Кошаркашког клуба инвалида "Козара" из Градишке такође је подржао Фондацију и постављене циљеве.

-Нама у Градишци недостаје људи, тј. да схвате да спорт није само такмичење већ дружење и да појачава самопоуздање, те да се људи осјећају равноправним члановима друштва. Незгодно је што је за овај спорт скупа опрема, а било би добро да имамо један центар у Бањалуци гдје би се сви окупљали, рекао је Самарџић.

Фондација је као први корак званично започела кампању за прикупљање средстава помоћу кутија за донације грађана. Кутије ће бити постављене на што више мјеста широм у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана