Fondacija "Uz šampiona" pomaže sportistima sa invaliditetom

D.D.
Fondacija "Uz šampiona" pomaže sportistima sa invaliditetom

BANjALUKA – Fondacija „Uz šampione“ zvanično je predstavljena u Banjaluci a glavni cilj će biti poboljšanje uslove za sportiste sa  invaliditetom

Glavni cilj će biti izgradnja dvorane koja će biti prilagođena za sportiste sa invaliditetom.

-Republika Srpska i Banjaluka su u deficitu sa infrastrukturom u kojoj sportisti sa invaliditetom mogu kvalitetno da treniraju. Osim pristupačnosti problem je i obezbjeđivanje termina za sve sportiste, a posebno za sportiste sa invaliditetom. Sad nam je od suštinske važnosti jedan iskorak koji podrazumijeva da počnemo da gradimo novu infrastrukturu. Imamo dobre predispozicije da budemo uspješni na svjetskim i olimpijskim takmičenjima, ali nas sputava manjak resursa. Želimo da napravimo mjesto na kojem će se razvijati sport i koje će okupljati sve ljude koji se bave sportom i rekreacijom, ali i aktivnostima mimo sporta. To bi bio prostor i za škole sporta, kampove, formalna i neformalna okupljanja poput izleta, proslava,. To nam je vizija u budućnosti"rekao je predsjednik Fondacije Ognjen Ranisavić - diplomirani socijalni radnik i sportista.

Vlado Švraka, košarkaš u KKI "Vrbas" iz Banjaluke i član Upravnog odbora Fondacije govorio je o važnosti ovakvog objekta sa košarkaše sa invaliditetom.

-Kod nas nema pristupačnih dvorana za sportiste sa invaliditetom. Cilj je da to promijenimo i mislim da to ne bi bilo teško niti tehnički problematično. Takav sportski kompleks mogli bi da koriste i validni sportisti, ali bio bio posebno prilagođen za osobe sa invaliditetom. Pozivamo ljude koji imaju sluha da pomognu, bože zdravlja, budućnim olimpijcima- rekao je Švraka.

Zoran Samardžić, predsjednik Košarkaškog kluba invalida "Kozara" iz Gradiške takođe je podržao Fondaciju i postavljene ciljeve.

-Nama u Gradišci nedostaje ljudi, tj. da shvate da sport nije samo takmičenje već druženje i da pojačava samopouzdanje, te da se ljudi osjećaju ravnopravnim članovima društva. Nezgodno je što je za ovaj sport skupa oprema, a bilo bi dobro da imamo jedan centar u Banjaluci gdje bi se svi okupljali, rekao je Samardžić.

Fondacija je kao prvi korak zvanično započela kampanju za prikupljanje sredstava pomoću kutija za donacije građana. Kutije će biti postavljene na što više mjesta širom u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana