Фарук Хаџибегић за Глас Српске: Волио бих на клупу змајева

Милан Зубовић
Фарук Хаџибегић за Глас Српске: Волио бих на клупу змајева

Бањалука - Био бих задовољан и срећан када би Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ изабрао мене за селектора и кад бих ја одговарао њиховом профилу за вођење репрезентације, изјавио је за "Глас Српске" прослављени фудбалски репрезентативац СФР Југославије Фарук Хаџибегић за "Глас Српске".

Хаџибегић је већ 1999. године био селектор БиХ и радо би се поново вратио на клупу, а његово име почело се појављивати у јавности након што је раскинут уговор са досадашњим кормиларом Сафетом Сушићем због лоших резултата на почетку квалификација за Европско првенство у Француској 2016. године. Кап која је прелила чашу био је пораз од Израела у гостима (0:3). Иако је члан Одбора за посредовање и и савјетовање ФС БиХ Хаџибегић не види проблем у томе.

- Битно је да нисам члан ИО већ се налазим у Одбору за савјетовање и сматрам да нема сукоба интереса. Ако је то услов да будем селектор одмах ћу поднијети оставу у Одбору - казао је Хаџибегић.

Он је истакао да је против ангажовања странаца у селекцији БиХ, а под странцима сматра и тренере из Србије, Хрватске, Црне Горе...

- Само сам за домаћег стручњака који ће да води репрезентацију. Под домаћим стручњацима сматрам само тренере из БиХ којима треба дати шансу да се заштити професија. У јавности се спомињу Италијан Ђовани Трапатони и остали врхунски тренери, али се противим томе. Не треба на нико са стране, нити је моменат за такво нешто. Мислим да имамо квалитетних људи и треба нам профил човјека који хоће да удружи све снаге, да нађе квалитет и крене пријатељски да помири неке разлике - рекао је Хаџибегић.

Послије добрих партија у квалификацијама за Свјетско првенство и одласка на Мундијал у Бразил, услиједили су лошији резултати "змајева" који су селектора Сушића коштали посла.

- Народ смо који се брзо изреволтира и разлоге неуспјеха тражио бих у колективној одговорности. Једноставно, нисмо научили да играмо на великим такмичењима. Начин понашања и рада када се иде на СП сасвим је другачији од начина рада у квалификацијама. Одлазак на Мундијал не треба да буде као случајна ствар. Морате се прилагодити правилима игре у коју улазите, што значи играње и понашање, не само фудбалера већ и савеза и народа БиХ - казао је Хаџибегић.

Грешка Србије са Адвокатом

Фудбалски савез Србије прије неколико дана раскинуо је сарадњу са холандским селектором Диком Адвокатом послије лоших резултата на старту квалификација за ЕП у Француској 2016. године.

- Србија је донијела такву одлуку и сматрам да су погријешили. Сви савези са простора бивше Југославије не би требало да имају страног тренера као ни клубови који се такмиче у националним лигама. Свако има добрих тренера и добрих момака у свом дворишту. Можда једног дана странац сједне на неку клупу када нам државе буду економски стабилније - истакао је Хаџибегић.

Незадовољан мундијалом

Хаџибегић није био превише задовољан наступом БиХ на Мундијалу у Бразилу.

- Нисам задовољан и очекивао сам да будемо бољи. Нисмо направили резултат и одласком на СП мислили су да је крај приче. Имали смо прихватљиву групу гдје је једино Аргентина била боља од нас док смо могли да побиједимо Иран и Нигерију па да идемо даље - казао је Хаџибегић.

Каријера

Хаџибегић је рођен 7. октобра 1957. године у Сарајеву, а током каријере наступао је за Сарајево (1976-1985) са којим је 1985. године осваја титулу првака Југославије. За шпански Реал Бетис играо је од 1985. до 1987. године да би 1987. прешао у француски Сошо гдје се задржао до 1994. године те каријеру  завршио 1995. године у Тулузу. За репрезентацију Југославије одиграо је 65 утакмица и постигао шест погодака. Био је учесник Свјетског првенства 1990. године у Италији. Тренерску каријеру започео је у Сошоу са којим се 1997. године пласирао у Прву лигу Француске. Послије епизоде у репрезентацији БиХ преузео је Бетис који је 2001. године довео до Прве лиге Шпаније. Тренирао је још француски Троа, те турске клубове Газијантепспор, Дијарбакирспор и Денизлиспор. У Француску се вратио 2007. године гдје је тренирао Ниор, Дижон, Бастију и Авињон. Тренутно је без ангажмана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана