Faruk Hadžibegić za Glas Srpske: Volio bih na klupu zmajeva

Milan Zubović
Faruk Hadžibegić za Glas Srpske: Volio bih na klupu zmajeva

Banjaluka - Bio bih zadovoljan i srećan kada bi Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH izabrao mene za selektora i kad bih ja odgovarao njihovom profilu za vođenje reprezentacije, izjavio je za "Glas Srpske" proslavljeni fudbalski reprezentativac SFR Jugoslavije Faruk Hadžibegić za "Glas Srpske".

Hadžibegić je već 1999. godine bio selektor BiH i rado bi se ponovo vratio na klupu, a njegovo ime počelo se pojavljivati u javnosti nakon što je raskinut ugovor sa dosadašnjim kormilarom Safetom Sušićem zbog loših rezultata na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Kap koja je prelila čašu bio je poraz od Izraela u gostima (0:3). Iako je član Odbora za posredovanje i i savjetovanje FS BiH Hadžibegić ne vidi problem u tome.

- Bitno je da nisam član IO već se nalazim u Odboru za savjetovanje i smatram da nema sukoba interesa. Ako je to uslov da budem selektor odmah ću podnijeti ostavu u Odboru - kazao je Hadžibegić.

On je istakao da je protiv angažovanja stranaca u selekciji BiH, a pod strancima smatra i trenere iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore...

- Samo sam za domaćeg stručnjaka koji će da vodi reprezentaciju. Pod domaćim stručnjacima smatram samo trenere iz BiH kojima treba dati šansu da se zaštiti profesija. U javnosti se spominju Italijan Đovani Trapatoni i ostali vrhunski treneri, ali se protivim tome. Ne treba na niko sa strane, niti je momenat za takvo nešto. Mislim da imamo kvalitetnih ljudi i treba nam profil čovjeka koji hoće da udruži sve snage, da nađe kvalitet i krene prijateljski da pomiri neke razlike - rekao je Hadžibegić.

Poslije dobrih partija u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i odlaska na Mundijal u Brazil, uslijedili su lošiji rezultati "zmajeva" koji su selektora Sušića koštali posla.

- Narod smo koji se brzo izrevoltira i razloge neuspjeha tražio bih u kolektivnoj odgovornosti. Jednostavno, nismo naučili da igramo na velikim takmičenjima. Način ponašanja i rada kada se ide na SP sasvim je drugačiji od načina rada u kvalifikacijama. Odlazak na Mundijal ne treba da bude kao slučajna stvar. Morate se prilagoditi pravilima igre u koju ulazite, što znači igranje i ponašanje, ne samo fudbalera već i saveza i naroda BiH - kazao je Hadžibegić.

Greška Srbije sa Advokatom

Fudbalski savez Srbije prije nekoliko dana raskinuo je saradnju sa holandskim selektorom Dikom Advokatom poslije loših rezultata na startu kvalifikacija za EP u Francuskoj 2016. godine.

- Srbija je donijela takvu odluku i smatram da su pogriješili. Svi savezi sa prostora bivše Jugoslavije ne bi trebalo da imaju stranog trenera kao ni klubovi koji se takmiče u nacionalnim ligama. Svako ima dobrih trenera i dobrih momaka u svom dvorištu. Možda jednog dana stranac sjedne na neku klupu kada nam države budu ekonomski stabilnije - istakao je Hadžibegić.

Nezadovoljan mundijalom

Hadžibegić nije bio previše zadovoljan nastupom BiH na Mundijalu u Brazilu.

- Nisam zadovoljan i očekivao sam da budemo bolji. Nismo napravili rezultat i odlaskom na SP mislili su da je kraj priče. Imali smo prihvatljivu grupu gdje je jedino Argentina bila bolja od nas dok smo mogli da pobijedimo Iran i Nigeriju pa da idemo dalje - kazao je Hadžibegić.

Karijera

Hadžibegić je rođen 7. oktobra 1957. godine u Sarajevu, a tokom karijere nastupao je za Sarajevo (1976-1985) sa kojim je 1985. godine osvaja titulu prvaka Jugoslavije. Za španski Real Betis igrao je od 1985. do 1987. godine da bi 1987. prešao u francuski Sošo gdje se zadržao do 1994. godine te karijeru  završio 1995. godine u Tuluzu. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 65 utakmica i postigao šest pogodaka. Bio je učesnik Svjetskog prvenstva 1990. godine u Italiji. Trenersku karijeru započeo je u Sošou sa kojim se 1997. godine plasirao u Prvu ligu Francuske. Poslije epizode u reprezentaciji BiH preuzeo je Betis koji je 2001. godine doveo do Prve lige Španije. Trenirao je još francuski Troa, te turske klubove Gazijantepspor, Dijarbakirspor i Denizlispor. U Francusku se vratio 2007. godine gdje je trenirao Nior, Dižon, Bastiju i Avinjon. Trenutno je bez angažmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana