Центар за спортске студије ЦИЕС анализирао смјене тренера у 84 свјетске лиге: Челик и Премијер лига без конкуренције

Дарко Пашагић
Центар за спортске студије ЦИЕС анализирао смјене тренера у 84 свјетске лиге: Челик и Премијер лига без конкуренције

БАЊАЛУКА - Премијер лига БиХ и Челик су на првом мјесту у Европи по смјенама тренера у посљедњих пет година, показале су анализе Интернационалног центра за спортске студије (ЦИЕС) са сједиштем у Нојшателу.

Анализа је извршена за период од јануара 2015. до децембра 2019. године, а у обзир су узимани само клубови који су константно били у елитним националним лигама те тренери са бар по три утакмице проведене на клупи појединих тимова. Екипе из Премијер лиге у просјеку су мијењали по седам тренера, док су Зеничани то урадили чак 14 пута. Шеф стручног штаба на “Билином пољу” задржавао се у просјеку на 11,1 првенственој утакмици. Челик су у наведеном периоду тренирали Кемал Алиспахић, Недим Јусуфбеговић, Борис Павић, Славен Муса, Един Прљача, Славиша Божичић, Кемал Хафизовић, Иво Иштук, Винко Дивковић, Марко Бабић, те четири турска стручњака: Чихат Арслан, Аднан Орнек, Хасан Озер и Умит Озат.

Широки Бријег је забиљежио девет промјена, а Жељезничар и Слобода по осам. Сарајево је промијенило седам тренера, Зрињски шест, док су Радник водила четири различита “шефа”.

У европским оквирима тако је елита БиХ убједљиво на првом мјесту, док су иза Кипар (6,6), Црна Гора (6,4), Албанија (6,3) и Србија (6,2). Од земаља бивше Југославије Сјеверна Македонија је на шестом мјесту са просјеком шест, Хрватска је дванаеста (5,4), а Словенија степеницу ниже са 5,3 промјене тренера. На самом дну, односно врху по константности су Шведска, Сјеверна Ирска и Исланд (просјек 2,6), те Велс (2,7) и Норвешка (2,8).  Од Лига петице најмање повјерења у тренере имају у Шпанији, гдје је просјек 4,6, а слиједе Италија (3,9), Њемачка (3,8), Француска (3,4) и Енглеска (3,2).

И у свјетским оквирима Премијер лига БиХ је на “високом” петом мјесту. Рекордер је Боливија са 9,1 промјеном тренера, други је Тунис са 8,3, а испред су још Алжир са 7,9 и Саудијска Арабија са просјеком од 7,2 промјене тренера по клубу из елите.

Боливијци шампиони

Реал Потоси је рекордер по промјенама тренера у ових пет година. Боливијци су смијенили чак 20 тренера. Иза њих су перуански Куско (16) и парагвајски Клуб Спортиво Лукењо (15). По 14 тренера као Челик мијењали су туниски Каироунаис, колумбијски Рионегро Акиљас, парагвајски Клуб Насионал и боливијски Ориенте Петрољеро.  Најближи пратиоци Зеничана у европским оквирима су ОФК Титоград и новосадска Војводина са по 13 смјена. Од клубова из “Лига петице” рекордер је Удинезе са 10, а прате га Валенсија и Лил са по осам промјена тренера, док је Атлетико Мадрид један од ријетких клубова, који у том периоду није мијењао тренера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана