Чабрић: Школски спорт је у експанзији

Милан Зубовић
Чабрић: Школски спорт је у експанзији

БАЊАЛУКА - Такмичење на Малим олимпијским играма Републике Српске ушло је у завршницу и већ у априлу крећу финалне борбе за медаље и пехаре што ће бити настављено и у мају.

Сезона је почела такмичењима основних и средњих школа на локалном нивоу, док ће ускоро да крену републичка финала. Ученици из 187 основних  и 94 средње школе широм Српске могли су да се такмиче у сљедећим спортовима: атлетика, спортска гимнастика, футсал, одбојка, кошарка, рукомет, шах и џудо док им је била понуђена могућност наступа и у оним спортовима који нису у наставном плану и програму, а по угледу на Међународну федерацију школског спорта.

- На републичким финалима у екипним спортовима учествују екипе побједнице са регионалних такмичења, тако да нас у завршници футсала, одбојке, кошарке, рукомета и шаха очекује учешће 102 школске екипе. У појединачним спортовима очекује нас учешће око 500 ученика и ученица у атлетици, спортској гимнастици и џудоу. То укупно чини преко 1800 учесника само на републичком нивоу такмичења, што је импозантан број - истакла је министар породице, омладине и спорта, Селма Чабрић.

Према њеним ријечима и подацима са терена ове сезоне наступило је око 50.000 ученика на свим нивоима такмичења.

- Школски спорт је у експанзији, како у свијету, тако и код нас. Већ 20 година Министарство породице, омладине и спорта активно ради на унапређењу школских спортских такмичења што се види и на терену. Неизоставно треба истаћи чланове Координационог одбора, који тимски раде на организацији свих такмичења, а неки од њих су наши сарадници више од 15 година. Такође, имамо одличну сарадњу са министарствима просвјете и културе и здравља и социјалне заштите, Републичким педагошким заводом као и свим другим релевантним институцијама које су укључене у овај систем. Сарадња са школама је кључна за успјех овако грандиозног система, који представља један од најмасовнијих и најорганизованијих система школског спорта у Европи. Имали смо прилику размијенити искуства са земљама Европе и свијета у овој области, и тврдимо да ово што ми имамо, овакав начин организације и ентузијазам на терену, немају много развијеније земље од нас. Јако смо задовољни постигнутим, али то не значи да ту стајемо са нашим активностима. Много посла нас чека сваке године, те је наша мисија, обезбиједити што квалитетније услове ученицима да остваре своје потенцијале на најбољи могући начин - додала је Чабрић.

У току је завршетак 76 регионалних такмичења, а републичка финала биће одржана у 12 термина, што је укупно 33 дана такмичења.

- Од 21. до 27. маја Република Српска је домаћин Отвореног Европског првенства у одбојци за средњошколце до 18 година у Требињу, гдје очекујемо учешће од по осам до десет екипа у обје конкуренције из Европе. Ово такмичење је подстрек нашим ученицима да се још више доказују, јер их након републичког очекује међунарoдни ниво такмичења. Наша мисија је ученицима обезбиједити међународно искуство у школским спортским такмичењима, те представљати Републику Српску под именом, заставом, химном и међународном скраћеницом  - закључила је Чабрић.

 

****

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана