Čabrić: Školski sport je u ekspanziji

Milan Zubović
Čabrić: Školski sport je u ekspanziji

BANjALUKA - Takmičenje na Malim olimpijskim igrama Republike Srpske ušlo je u završnicu i već u aprilu kreću finalne borbe za medalje i pehare što će biti nastavljeno i u maju.

Sezona je počela takmičenjima osnovnih i srednjih škola na lokalnom nivou, dok će uskoro da krenu republička finala. Učenici iz 187 osnovnih  i 94 srednje škole širom Srpske mogli su da se takmiče u sljedećim sportovima: atletika, sportska gimnastika, futsal, odbojka, košarka, rukomet, šah i džudo dok im je bila ponuđena mogućnost nastupa i u onim sportovima koji nisu u nastavnom planu i programu, a po ugledu na Međunarodnu federaciju školskog sporta.

- Na republičkim finalima u ekipnim sportovima učestvuju ekipe pobjednice sa regionalnih takmičenja, tako da nas u završnici futsala, odbojke, košarke, rukometa i šaha očekuje učešće 102 školske ekipe. U pojedinačnim sportovima očekuje nas učešće oko 500 učenika i učenica u atletici, sportskoj gimnastici i džudou. To ukupno čini preko 1800 učesnika samo na republičkom nivou takmičenja, što je impozantan broj - istakla je ministar porodice, omladine i sporta, Selma Čabrić.

Prema njenim riječima i podacima sa terena ove sezone nastupilo je oko 50.000 učenika na svim nivoima takmičenja.

- Školski sport je u ekspanziji, kako u svijetu, tako i kod nas. Već 20 godina Ministarstvo porodice, omladine i sporta aktivno radi na unapređenju školskih sportskih takmičenja što se vidi i na terenu. Neizostavno treba istaći članove Koordinacionog odbora, koji timski rade na organizaciji svih takmičenja, a neki od njih su naši saradnici više od 15 godina. Takođe, imamo odličnu saradnju sa ministarstvima prosvjete i kulture i zdravlja i socijalne zaštite, Republičkim pedagoškim zavodom kao i svim drugim relevantnim institucijama koje su uključene u ovaj sistem. Saradnja sa školama je ključna za uspjeh ovako grandioznog sistema, koji predstavlja jedan od najmasovnijih i najorganizovanijih sistema školskog sporta u Evropi. Imali smo priliku razmijeniti iskustva sa zemljama Evrope i svijeta u ovoj oblasti, i tvrdimo da ovo što mi imamo, ovakav način organizacije i entuzijazam na terenu, nemaju mnogo razvijenije zemlje od nas. Jako smo zadovoljni postignutim, ali to ne znači da tu stajemo sa našim aktivnostima. Mnogo posla nas čeka svake godine, te je naša misija, obezbijediti što kvalitetnije uslove učenicima da ostvare svoje potencijale na najbolji mogući način - dodala je Čabrić.

U toku je završetak 76 regionalnih takmičenja, a republička finala biće održana u 12 termina, što je ukupno 33 dana takmičenja.

- Od 21. do 27. maja Republika Srpska je domaćin Otvorenog Evropskog prvenstva u odbojci za srednjoškolce do 18 godina u Trebinju, gdje očekujemo učešće od po osam do deset ekipa u obje konkurencije iz Evrope. Ovo takmičenje je podstrek našim učenicima da se još više dokazuju, jer ih nakon republičkog očekuje međunarodni nivo takmičenja. Naša misija je učenicima obezbijediti međunarodno iskustvo u školskim sportskim takmičenjima, te predstavljati Republiku Srpsku pod imenom, zastavom, himnom i međunarodnom skraćenicom  - zaključila je Čabrić.

 

****

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana