Бициклистички караван "Београд - Бањалука" стартује из Обреновца: Кружна трка за загријавање

Глас Српске
Бициклистички караван "Београд - Бањалука" стартује из Обреновца: Кружна трка за загријавање

БАЊАЛУКА - Шест дана остало је до старта међународне бициклистичке трке "Београд - Бањалука". Прва дестинација је Обреновац.

У овој београдској општини у сриједу, 17. априла, биће вожена кружна трка. Укупно 20 кругова, односно 32 километра по граду ће возити 175 бициклиста из 25 екипа, односно 40 земаља свијета. Старт је предвиђен у 17 часова, а већ од 18 часова је церемонија додјеле признања за најуспјешније појединце. Предсједник општине Обреновац на један инспиративан начин представио је свој крај.

A screenshot of a mapDescription automatically generated

- Земља, вода, људи. Три праелемента из којих се рађа сваки град. Све заједно то је зачетак и позорница сваке људске историје. Али је у њиховом сазвучју скривена и тајна идентитета једног насеља. Посебног и непоновљивог. Ма колико лица стицао кроз време. Четврти праелемент. У животу Обреновца вода нису само реке. А могле би бити довољне, јер су обликовале простор у којем је настао и траје. Донеле плодност из које је исклијао. Отварале путеве. Постављале границе. Разарале. Улепшавале. И све то још увек раде. И радиће, док је будућности. Причу не довршава ни она подземног тока, минерална, лековита. А и она је могла да Обреновцу да презиме и одреди развојни пут. Као што је пророковано још крајем 19. века, ускликом да је Обреновац срећно место, јер ће у њему бити бања, боља од оних у Немачкој! И била је некада. А могла би опет бити. Вода је још ту. Стваралачки елемент овде је у ономе што пружа, у могућностима, мотивацији, идеји повезаности са неким другим просторима. Њиме се обликује и физиономија насеља, његовог живота, економије. И Обреновац је свој лик мењао, препознајући и откривајући, у сваком времену, неки од токова којим се може запловити. Вода је, у свом исконском облику, могла и да обесмисли сваку причу о овом граду. Да сваку његову могућност остави затрпану под дубином морског плаветнила. Панонског. Али није. Одлучила је да из овог простора отече, пресуши и отвори токове новог, другачијег богатства живота. Неким је градовима просто суђено да настану. Обреновац је, ако мислимо на воду, заиста срећно место - рекао је Станојевић.

Шулић уз караван

Подршку трци "Београд - Бањалука" дао је и министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић. Он је истакао да ће у пуном капацитету стати уз трку. Директор трке Владимир Куваља захвалио је Шулићу.

- Трка "Београд - Бањалука" јесте спортски, али и туристички догађај, јер је познато да остварујемо неколико хиљада ноћења. Министар Шулић је препознао и разумије да је цикло-туризам важна грана и радићемо заједно, дакле Бициклистички савез Републике Српске и Министарство трговине и туризма Српске да промовишемо нашу земљу од Требиња па све до Новог Града. Управо томе служи трка - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана