Biciklistički karavan "Beograd - Banjaluka" startuje iz Obrenovca: Kružna trka za zagrijavanje

Glas Srpske
Biciklistički karavan "Beograd - Banjaluka" startuje iz Obrenovca: Kružna trka za zagrijavanje

BANjALUKA - Šest dana ostalo je do starta međunarodne biciklističke trke "Beograd - Banjaluka". Prva destinacija je Obrenovac.

U ovoj beogradskoj opštini u srijedu, 17. aprila, biće vožena kružna trka. Ukupno 20 krugova, odnosno 32 kilometra po gradu će voziti 175 biciklista iz 25 ekipa, odnosno 40 zemalja svijeta. Start je predviđen u 17 časova, a već od 18 časova je ceremonija dodjele priznanja za najuspješnije pojedince. Predsjednik opštine Obrenovac na jedan inspirativan način predstavio je svoj kraj.

A screenshot of a mapDescription automatically generated

- Zemlja, voda, ljudi. Tri praelementa iz kojih se rađa svaki grad. Sve zajedno to je začetak i pozornica svake ljudske istorije. Ali je u njihovom sazvučju skrivena i tajna identiteta jednog naselja. Posebnog i neponovljivog. Ma koliko lica sticao kroz vreme. Četvrti praelement. U životu Obrenovca voda nisu samo reke. A mogle bi biti dovoljne, jer su oblikovale prostor u kojem je nastao i traje. Donele plodnost iz koje je isklijao. Otvarale puteve. Postavljale granice. Razarale. Ulepšavale. I sve to još uvek rade. I radiće, dok je budućnosti. Priču ne dovršava ni ona podzemnog toka, mineralna, lekovita. A i ona je mogla da Obrenovcu da prezime i odredi razvojni put. Kao što je prorokovano još krajem 19. veka, usklikom da je Obrenovac srećno mesto, jer će u njemu biti banja, bolja od onih u Nemačkoj! I bila je nekada. A mogla bi opet biti. Voda je još tu. Stvaralački element ovde je u onome što pruža, u mogućnostima, motivaciji, ideji povezanosti sa nekim drugim prostorima. Njime se oblikuje i fizionomija naselja, njegovog života, ekonomije. I Obrenovac je svoj lik menjao, prepoznajući i otkrivajući, u svakom vremenu, neki od tokova kojim se može zaploviti. Voda je, u svom iskonskom obliku, mogla i da obesmisli svaku priču o ovom gradu. Da svaku njegovu mogućnost ostavi zatrpanu pod dubinom morskog plavetnila. Panonskog. Ali nije. Odlučila je da iz ovog prostora oteče, presuši i otvori tokove novog, drugačijeg bogatstva života. Nekim je gradovima prosto suđeno da nastanu. Obrenovac je, ako mislimo na vodu, zaista srećno mesto - rekao je Stanojević.

Šulić uz karavan

Podršku trci "Beograd - Banjaluka" dao je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić. On je istakao da će u punom kapacitetu stati uz trku. Direktor trke Vladimir Kuvalja zahvalio je Šuliću.

- Trka "Beograd - Banjaluka" jeste sportski, ali i turistički događaj, jer je poznato da ostvarujemo nekoliko hiljada noćenja. Ministar Šulić je prepoznao i razumije da je ciklo-turizam važna grana i radićemo zajedno, dakle Biciklistički savez Republike Srpske i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske da promovišemo našu zemlju od Trebinja pa sve do Novog Grada. Upravo tome služi trka - rekao je Kuvalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana