Ана Јоковић, потпредсједник Кошаркашког савеза Србије: У Рио не идемо као туристи

Милан Зубовић
Ана Јоковић, потпредсједник Кошаркашког савеза Србије: У Рио не идемо као туристи

Бањалука - Не идемо као туристи на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро и очекујем добар резултат наше репрезентације, изјавила је потпредсједник Кошаркашког савеза Србије Ана Јоковић током посјете Бањалуци.

Она није жељела додатно да коментарише жријеб група на предстојећим Олимпијским играма, гдје ће женска селекција Србије играти у групи са САД, Канадом, Сенегалом и још два квалификанта. Српкиње су прошле године постале шампионке Европе, што је највећи успјех женске репрезентативне кошарке, а Јоковићева је нагласила да су са врло мало новца направили огроман успјех.

- Доласком Драгана Ђиласа на чело савеза изједначена је мушка и женска кошарка. За пет година коштали смо савез милион евра, постали шампиони Европе и пласирали се у Рио и мислим да је свима јасно какав је то успех, с обзиром на уложена средства. Када сам пре пет година преузела функцију потпредседника савеза, заједно са селектором Марином Маљковић причала сам на једној прес-конференцији да нам је циљ пласман на Игре у Рио и тада су нам се сви смејали. Након неколико година директно смо се пласирале на ОИ и при том постале првакиње Европе. Још од тог 28. јуна прошле године нисмо свесни колико је урађено у женској сениорској репрезентацији Србије, освојена је златна медаља и нећемо се зауставити на томе - изјавила је Јоковићева.

Она је била гост Кошаркашког савеза Републике Српске са чијим представницима је разговарала о унапређењу женске кошарке у Српској.

- Повод мог доласка није само утакмица Србије и Словеније већ и протокол који је потписан између два савеза. Мушки сектор био је гост пре три месеца, а сада гледамо како да унапредимо женску кошарку у РС. Проблеми стручног кадра постоје и у Србији, али смо договорили долазак тренера из РС у Србију, као и доласке тренера из Србије у РС у вези са едукацијом. Надам се да ће сарадња договорена пре две године бити још боља и да ће из Српске бити још кошаркашица осим Драгане Станковић и Саше Чађо, које носе дрес Србије - нагласила је Јоковићева.

За Бањалуку је посебно везана, јер је у Младом Крајишнику завршила играчку каријеру 2009. године.

- Већ 20 година долазим у Бањалуку за коју сам јако везана и истовремено узбуђена због доласка селекције Србије. Дворана ми је позната, јер сам у њој играла и сада смо договорили неке мање измене, тако да очекујем спектакл 11. јуна - нагласила је Јоковићева.

Сабор

На састанку је договорено да на идућем кошаркашком сабору, који ће бити одигран крајем децембра, осим мушких, пријатељски меч одиграју и женске селекције Републике Српске и Србије.

- Потрудићемо се да и тај меч буде одигран и то је један од покушаја да анимирамо женску кошарку у Српској - изјавио је генерални секретар КС РС Драган Ћазић.

Спасојевић: Поновити спектакл

Једна од тема разговора било је и гостовање женске репрезентације Србије у Бањалуци, која ће 11. јуна одиграти пријатељски сусрет са Словенијом.

- Учинићемо све да направимо репризу прошлогодишње утакмице када су мушке селекције Србије и Словеније играле у Бањалуци. Меч је на распореду 11. јуна од 17.30 часова. Србија ће стићи два дана раније, а Словенија дан прије утакмице. Обавијестили смо све клубове да играчице из РС имају бесплатну улазницу за овај сусрет и тиме желимо додатно да популаришемо овај догађај. Вјерујем да ће дворана бити препуна - рекао је предсједник КС РС Борис Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана