Ana Joković, potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije: U Rio ne idemo kao turisti

Milan Zubović
Ana Joković, potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije: U Rio ne idemo kao turisti

Banjaluka - Ne idemo kao turisti na Olimpijske igre u Rio de Žaneiro i očekujem dobar rezultat naše reprezentacije, izjavila je potpredsjednik Košarkaškog saveza Srbije Ana Joković tokom posjete Banjaluci.

Ona nije željela dodatno da komentariše žrijeb grupa na predstojećim Olimpijskim igrama, gdje će ženska selekcija Srbije igrati u grupi sa SAD, Kanadom, Senegalom i još dva kvalifikanta. Srpkinje su prošle godine postale šampionke Evrope, što je najveći uspjeh ženske reprezentativne košarke, a Jokovićeva je naglasila da su sa vrlo malo novca napravili ogroman uspjeh.

- Dolaskom Dragana Đilasa na čelo saveza izjednačena je muška i ženska košarka. Za pet godina koštali smo savez milion evra, postali šampioni Evrope i plasirali se u Rio i mislim da je svima jasno kakav je to uspeh, s obzirom na uložena sredstva. Kada sam pre pet godina preuzela funkciju potpredsednika saveza, zajedno sa selektorom Marinom Maljković pričala sam na jednoj pres-konferenciji da nam je cilj plasman na Igre u Rio i tada su nam se svi smejali. Nakon nekoliko godina direktno smo se plasirale na OI i pri tom postale prvakinje Evrope. Još od tog 28. juna prošle godine nismo svesni koliko je urađeno u ženskoj seniorskoj reprezentaciji Srbije, osvojena je zlatna medalja i nećemo se zaustaviti na tome - izjavila je Jokovićeva.

Ona je bila gost Košarkaškog saveza Republike Srpske sa čijim predstavnicima je razgovarala o unapređenju ženske košarke u Srpskoj.

- Povod mog dolaska nije samo utakmica Srbije i Slovenije već i protokol koji je potpisan između dva saveza. Muški sektor bio je gost pre tri meseca, a sada gledamo kako da unapredimo žensku košarku u RS. Problemi stručnog kadra postoje i u Srbiji, ali smo dogovorili dolazak trenera iz RS u Srbiju, kao i dolaske trenera iz Srbije u RS u vezi sa edukacijom. Nadam se da će saradnja dogovorena pre dve godine biti još bolja i da će iz Srpske biti još košarkašica osim Dragane Stanković i Saše Čađo, koje nose dres Srbije - naglasila je Jokovićeva.

Za Banjaluku je posebno vezana, jer je u Mladom Krajišniku završila igračku karijeru 2009. godine.

- Već 20 godina dolazim u Banjaluku za koju sam jako vezana i istovremeno uzbuđena zbog dolaska selekcije Srbije. Dvorana mi je poznata, jer sam u njoj igrala i sada smo dogovorili neke manje izmene, tako da očekujem spektakl 11. juna - naglasila je Jokovićeva.

Sabor

Na sastanku je dogovoreno da na idućem košarkaškom saboru, koji će biti odigran krajem decembra, osim muških, prijateljski meč odigraju i ženske selekcije Republike Srpske i Srbije.

- Potrudićemo se da i taj meč bude odigran i to je jedan od pokušaja da animiramo žensku košarku u Srpskoj - izjavio je generalni sekretar KS RS Dragan Ćazić.

Spasojević: Ponoviti spektakl

Jedna od tema razgovora bilo je i gostovanje ženske reprezentacije Srbije u Banjaluci, koja će 11. juna odigrati prijateljski susret sa Slovenijom.

- Učinićemo sve da napravimo reprizu prošlogodišnje utakmice kada su muške selekcije Srbije i Slovenije igrale u Banjaluci. Meč je na rasporedu 11. juna od 17.30 časova. Srbija će stići dva dana ranije, a Slovenija dan prije utakmice. Obavijestili smo sve klubove da igračice iz RS imaju besplatnu ulaznicu za ovaj susret i time želimo dodatno da popularišemo ovaj događaj. Vjerujem da će dvorana biti prepuna - rekao je predsjednik KS RS Boris Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana