Александар Лукашенко, предсједник Бјелорусије: Играћемо фудбал јер нас сви гледају

Агенције
Александар Лукашенко, предсједник Бјелорусије: Играћемо фудбал јер нас сви гледају

МИНСК - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко нагласио је да неће подлећи притисцима да фудбал буде обустављен, већ је најавио да ће се Вишаја лига наставити упркос пандемији вируса корона.

За разлику од свих преосталих држава, гдје су првенства прекинута, шампионат Бјелорусије почео је 19. марта (игра се по систему прољеће - јесен) и до сада су одиграна три кола, а у сриједу су играни и први полуфинални сусрети Купа у којима је Брест побиједио Солигорск са 2:0, а Славија Мозир БАТЕ Борисов са 1:0. Реванши су заказани за 29. април, док је финале предвиђено за 24. мај.

Да ли оправдано или не, али бјелоруско првенство руши све могуће сопствене рекорде на ТВ станицама. Са чак 11 нових су потписани уговори, а велику популарност у недостатку других првенства, али и такмичења у осталим спортовима, изазива и на клађењу.

Бјелоруски медији пишу да је Лукашенко позвао грађане да испуне трибине на утакмицама и рекао да је тренутна ситуација само непотребна психолошка игра.

- Пијте вотку да се заштитите - рекао је Лукашенко грађанима Бјелорусије на почетку пандемије.

У овој земљи све је већи притисак да фудбалске утакмице буду обустављене, али је Лукашенко глув на такве захтјеве јер сматра да се мора играти. Поједини научници сматрају да је неопходно да буду уведене заштитне мјере од вируса корона, али се Лукашенко не слаже с тим.

Иначе, шампионат Бјелорусије није почео онако како су очекивали фаворити. БАТЕ Борисов, који је од 2006. до 2018. године 13 пута заредом био шампион ове земље, стартовао је веома лоше и имао само три бода послије три кола. У прва два сусрета поражен је од водећег Енергетика БГУ у гостима са 3:1, а потом и од Славије Мозир са 2:1. Тек у трећем колу на свом терену је савладао Рух из Бреста са 1:0. Актуелни шампион Брест прво је код куће играо неријешено са екипом Смолевичи (1:1), затим је у гостима савладао Слутск са 1:0, да би потом изгубио на свом терену од Славије Мозир са 1:2. Послије три кола водећи је Енергетик БГУ са максималних девет бодова, а ова екипа је прошле сезоне практично у посљедњем колу обезбиједила опстанак побједом над Дњипром од 5:3.

Пети пут предсједник

Контроверзног предсједника Бјелорусије Александра Григоријевича Лукашенка сматрају посљедњим европским диктатором. На чело државе дошао је још давне 1994. године и то помало неочекивано. Сматрало се да је тада главни разлог за његову побједу био тај што је годину дана раније  изабран за предсједника Парламентарног повјереништва за борбу против корупције. На изборима је добио 80,1 одсто гласова. Двије године касније, односно 1996. успио је да сузбије покушај чланова бјелоруског парламента да га опозову и мандат је са четири продужио на седам година. Послије тога побјеђивао је на изборима 2001, 2006, 2011. и 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана