Ајзеа Томас, легендарни кошаркаш Детроита: Флаша воде у фрижидеру, а на столу 100.000 долара

Агенције
Ајзеа Томас, легендарни кошаркаш Детроита: Флаша воде у фрижидеру, а на столу 100.000 долара

ДЕТРОИТ - Заштитни знак Детроит Пистонса током осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог вијека био је Ајзеа Томас који је у граду аутомобила провео 13 година.

Детроит је једини клуб за који је играо и био је изабран као други пик на драфту 1981. године, иза Марка Егвајера, а испред Бака Вилијамса. Као бивши студент Универзитета Индијана открио је интересантне детаље из свог живота.

- Кошарку сам научио да играм не знајући позиције, само уђем и играм, као сада што зову модерна кошарка, то смо играли још тада. Пик енд рол сам играо први пут када сам дошао у НБА лигу, а када сам видио књигу акција, шокирао сам се. Никада то раније нисам видио - казао је Томас.

Потом се присјетио како је изгледала регрутација за колеџе и испричао врло занимљиву анегдоту.

- Требало је да одем на Де Пол заједно са Марком Егвајером, са којим сам одрастао. Тери Камингс је такође хтио. Али ово никад нећу заборавити, дан када је Боб Најт дошао у мој дом. Регрутери су долазили код нас током дана јер нисмо имали свјетло у кући и у фрижидеру је била само флаша воде. Били смо много сиромашни. Једног дана су дошли регрутери са актовком у којој је било 100.000 долара. Радовали смо се као никада раније, док је моја мама сједила у ћошку. Само је одједном устала и рекла: “Мој син није на продају!” Мама је избацила људе из куће, а ми нисмо могли да је смиримо - истакао је Томас који је рођен 1961. године у Чикагу и има шесторицу браће и двије сестре.

Тада је тренер Најт дошао и на исправан начин регрутовао Ајзеу Томаса.

- Стигао је са јакном Индијана Хужерса. Током тог разговора ниједном ми се није обратио и све вријеме је разговарао са мојом мајком. Ово никада нећу заборавити, рекао је да ће њој и мени понудити три ствари: бићу џентлмен, научиће ме свему што зна о кошарци и имаћу врхунско образовање. Знам да сам тада помислио: “Нећу сигурно ићи на Индијану”. Међутим, мојој мајци се то много свидјело. Многи одрже конференцију за новинаре и кажу да ће ићи на тај и тај универзитет. Е па, моја конференција је изгледала тако што је мајка рекла: “Мој син је донио одлуку и ићи ће на Индијана универзитет”, а ја сам само сједио поред ње. Нисам се чак ни смијао - рекао је Томас.

Након завршетка каријере 1994. године као тренер водио је Индијана Пејсерсе од 2000. до 2003, затим Њујорк Никсе од 2006. до 2008, да би посљедњи ангажман имао од 2009. до 2012. на Интернационалном универзитету Флорида (ФИУ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана