АБА свира крај без шампиона

Г.С.
АБА свира крај без шампиона

БАЊАЛУКА - Одлука о АБА лиги биће донесена данас, а извјесно је да ће регионално такмичење бити прекинуто, док шампион неће бити проглашен по узору на Евролигу и Еврокуп.

АБА лига прекинута је средином марта и челници јадранског такмичења чекали су одлуку компаније ЕЦА о елитном такмичењу и Еврокупу и сада је много ствари јасније. Руководство регионалног такмичења одуговлачило је доношење одлуке јер је чекало да види хоће ли добити мјесто у Евролиги, а након што је објелодањено да ће Црвена звезда и од наредне јесени поново бити члан елитног друштва са Старог континента, јасно је да је пред челницима сада много лакши посао. Иначе, остало је да буде одиграно још једно коло као и плеј-оф, а прво мјесто на табели обезбиједио је Партизан, Будућност је била друга, Црвена звезда трећа, а Цедевита Олимпија четврта са истим бројем побједа и пораза као петопласирани Морнар. Посљедње мјесто држала је Крка, која је као Мега и Задар имала скор 6-15, али може се очекивати да нико неће испасти, већ да ће такмичење бити проширено са 12 на 14 клубова и да ће два првопласирана тима из Друге АБА лиге, Борац Чачак и Сплит, постати дио елите, а МЗТ Скопље биће највећи губитник као трећепласирани. Наиме, македонски тим има исти скор као Сплићани и исту кош-разлику, али је хрватски тим постигао већи број поена и бољи је у међусобном скору.

- Нама је тај плеј-оф био веома битан због играња у Евролиги сљедеће сезоне, али с обзиром на то да су они донијели овакву одлуку, видјећемо на Скупштини у ком смјеру ће то све ићи. Припремили смо све варијанте играња, али сада ћемо видјети да ли ће уопште бити настављено, мада мислим да не би требало да буде форсирано. Колико сам схватио из документа Евролиге, они понављају сезону тако да на неки начин крше и наше пропозиције. Потребно је ту бити паметан и донијети праву одлуку - рекао је предсједник АБА лиге Домагој Чавловић.

Нада се да би АБА могла да добије још једно мјесто у Еврокупу за сезону 2020-21.

- Наши разговори са Евролигом били су у смјеру још једног мјеста за Еврокуп, нису нам могли ништа обећати. Видим да су се неке екипе одлучиле за ФИБА Лигу шампиона па је могуће да добијемо још једну позивницу. Цедевита Олимпија и Морнар су четврти и пети клуб па би било добро да добијемо четири наше екипе у Еврокупу - рекао је Чавловић.

Кецманова тројка

Тројка Душана Кецмана, којом је Партизану у финалу АБА лиге 2010. године донио титулу, проглашена је за највећи тренутак у историји регионалног кошаркашког такмичења. Кецман је у Загребу против Цибоне постигао тројку за титулу са скоро цијелог терена, 0,6 секунди прије краја меча. У конкуренцији за то признање Кецман је у финалном гласању побиједио серију од 17 узастопних поена плејмејкера Црвене звезде Маркуса Вилијамса против Партизана. Кецман је побједу однио са 58 одсто гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана