Вечерас Избор десет најбољих спортиста РС: Нова страница спортске историје

Милан Зубовић
Вечерас Избор десет најбољих спортиста РС: Нова страница спортске историје

Бањалука - Република Српска вечерас ће добити нове спортске хероје по 27. пут, док ће манифестација Избор десет најбољих спортиста у организацији “Гласа Српске” доживјети своје 64. издање.

На данашњој сједници стручног жирија, којем предсједава прослављени српски одбојкаш Иван Миљковић, биће одлучено ко ће на трону наслиједити прошлогодишњу слављеницу, одбојкашицу Ану Гајић и понијети титулу најбољег спортисте Републике Српске за 2018. годину. Престижну манифестацију, која је једна од најстаријих овог типа у региону, директно ће преносити медијски партнер “Гласа” Радио-телевизија Републике Српске од 20.10 часова.

- Најважнији део посла тек нас очекује, јер морамо изабрати најбоље међу најбољима. До сада смо имали лакши посао, јер смо одабрали десет најбољих, али тек данас ћемо имати тежак задатак, јер десет одабраних морамо, да тако кажем, поредати од десетог до првог места. Верујем у исправност нашег избора и да нећемо погрешити, пошто нас на то обавезују сва имена која су до сада била лауреати - изјавио је Миљковић.

Осим њега, чланови жирија ове године су прослављени рукометаш Срђан Тривунџа, бивши фудбалер, а сада селектор младе репрезентације БиХ Винко Мариновић, помоћник министра породице, омладине и спорта РС Драган Јаћимовић, те уредници спортских редакција РТРС-а, “Независних новина” и “Гласа Српске” Драган Новаковић, Горан Караћ и Душан Репија. Они су до сада имали двије сједнице, на првој су верификовали приједлоге струковних савеза који су ове године послали 22 кандидата, да би на другој скратили листу на десет најбољих. Како би имена награђених остала у тајности све до саме манифестације, ни ове године није објављена скраћена листа кандидата.

- Око избора десет најбољих нисмо имали превише недоумица, али ћемо сигурно имати проблем да изаберемо најбољег. Четири или пет кандидата се издваја по резултатима ове године, па ће одлучити нијансе. Без обзира на то што наш спорт није на неком посебном нивоу, имамо појединце који се издвајају из просјечности, који су направили одличне резултате на међународној сцени и који су признати у свијету - рекао је Мариновић.

Поред избора десет најбољих, биће додијељено још 11 признања. Награда коју смо установили прошле године - најбољи спортиста из Републике Српске, на неки начин је у рангу са признањем за најбољег у избору десет најбољих спортиста. У конкуренцију за ову награду улазе спортисти који су из Српске, а клупску и репрезентативну каријеру граде под заставом неке друге државе, у овом случају најчешће Србије. Биће проглашен и најбољи тренер, амбасадори спорта Српске, те додијељене плакете за допринос и развој специјалних и паралелних везе РС и Србије, за дугогодишњи допринос и развој спорта, за резултате у спорту за инвалиде, као и за спортски догађај године. Биће додијељена и повеља за изузетан подухват године, плакета за велики јубилеј, те плакета “Гласа” постхумно. Најбољи новинар добиће награду “Златно перо - Лимун Папић”.

Партнери

Партнер “Гласа Српске” у организацији избора су Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, а како би све било на високом нивоу, у организацији су помогле бројне институције, предузећа и привредни субјекти. На челу  овогодишњег Организационог одбора је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, а медијски покровитељ Јавни радио-телевизијски сервис РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана