Večeras Izbor deset najboljih sportista RS: Nova stranica sportske istorije

Milan Zubović
Večeras Izbor deset najboljih sportista RS: Nova stranica sportske istorije

Banjaluka - Republika Srpska večeras će dobiti nove sportske heroje po 27. put, dok će manifestacija Izbor deset najboljih sportista u organizaciji “Glasa Srpske” doživjeti svoje 64. izdanje.

Na današnjoj sjednici stručnog žirija, kojem predsjedava proslavljeni srpski odbojkaš Ivan Miljković, biće odlučeno ko će na tronu naslijediti prošlogodišnju slavljenicu, odbojkašicu Anu Gajić i ponijeti titulu najboljeg sportiste Republike Srpske za 2018. godinu. Prestižnu manifestaciju, koja je jedna od najstarijih ovog tipa u regionu, direktno će prenositi medijski partner “Glasa” Radio-televizija Republike Srpske od 20.10 časova.

- Najvažniji deo posla tek nas očekuje, jer moramo izabrati najbolje među najboljima. Do sada smo imali lakši posao, jer smo odabrali deset najboljih, ali tek danas ćemo imati težak zadatak, jer deset odabranih moramo, da tako kažem, poredati od desetog do prvog mesta. Verujem u ispravnost našeg izbora i da nećemo pogrešiti, pošto nas na to obavezuju sva imena koja su do sada bila laureati - izjavio je Miljković.

Osim njega, članovi žirija ove godine su proslavljeni rukometaš Srđan Trivundža, bivši fudbaler, a sada selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović, pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS Dragan Jaćimović, te urednici sportskih redakcija RTRS-a, “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske” Dragan Novaković, Goran Karać i Dušan Repija. Oni su do sada imali dvije sjednice, na prvoj su verifikovali prijedloge strukovnih saveza koji su ove godine poslali 22 kandidata, da bi na drugoj skratili listu na deset najboljih. Kako bi imena nagrađenih ostala u tajnosti sve do same manifestacije, ni ove godine nije objavljena skraćena lista kandidata.

- Oko izbora deset najboljih nismo imali previše nedoumica, ali ćemo sigurno imati problem da izaberemo najboljeg. Četiri ili pet kandidata se izdvaja po rezultatima ove godine, pa će odlučiti nijanse. Bez obzira na to što naš sport nije na nekom posebnom nivou, imamo pojedince koji se izdvajaju iz prosječnosti, koji su napravili odlične rezultate na međunarodnoj sceni i koji su priznati u svijetu - rekao je Marinović.

Pored izbora deset najboljih, biće dodijeljeno još 11 priznanja. Nagrada koju smo ustanovili prošle godine - najbolji sportista iz Republike Srpske, na neki način je u rangu sa priznanjem za najboljeg u izboru deset najboljih sportista. U konkurenciju za ovu nagradu ulaze sportisti koji su iz Srpske, a klupsku i reprezentativnu karijeru grade pod zastavom neke druge države, u ovom slučaju najčešće Srbije. Biće proglašen i najbolji trener, ambasadori sporta Srpske, te dodijeljene plakete za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veze RS i Srbije, za dugogodišnji doprinos i razvoj sporta, za rezultate u sportu za invalide, kao i za sportski događaj godine. Biće dodijeljena i povelja za izuzetan poduhvat godine, plaketa za veliki jubilej, te plaketa “Glasa” posthumno. Najbolji novinar dobiće nagradu “Zlatno pero - Limun Papić”.

Partneri

Partner “Glasa Srpske” u organizaciji izbora su Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, a kako bi sve bilo na visokom nivou, u organizaciji su pomogle brojne institucije, preduzeća i privredni subjekti. Na čelu  ovogodišnjeg Organizacionog odbora je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a medijski pokrovitelj Javni radio-televizijski servis RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana