Српска вечерас (20.15, РТРС) добија новог спортског владара

 Душан Репија
Српска вечерас (20.15, РТРС) добија новог спортског владара

БАЊАЛУКА - Ко ће на мјесту најбољег спортисте Републике Српске наслиједити фудбалера Горана Закарића биће познато вечерас мало послије 21 час када завршава манифестација Избор десет најбољих спортиста у организацији “Гласа Српске”.

Припреме за 68. спортску светковину одавно су почеле и све је мање-више спремно за још једну незаборавну свечаност која почиње у 20.15 часова у Банском двору.

Ипак, оно главно - ко ће понијети титулу најбољег биће одлучено у току дана послије треће сједнице стручног жирија којим предсједава прослављени рукометаш Драган Шкрбић. Он ће данас стићи у Бањалуку и заједно са осталим члановима одлучити коначан пласман од првог до десетог мјеста. Осим званично најбољег рукометаша свијета за 2000. годину у жирију су помоћник министра спорта Марио Ђуран, некадашњи фудбалски ас Бранислав Крунић, бивши рукометаш Дејан Унчанин, уредник спортске редакције РТРС-а Драган Новаковић, уредник спортске редакције “Независних новина” Горан Караћ те уредник и замјеник уредника спортске редакције “Гласа Српске” Душан Репија и Милан Зубовић.

- На адресу спортске редакције “Гласа” стигло је 20 приједлога струковних савеза, а ми као организатори уз консултације са члановима жирија одлучили ­смо да у конкуренцију уврстимо и ски-тркача Стахињу Ерића. На прве двије сједнице скратили смо листу на десет имена, а данас нам остаје најтежи задатак, да одлучимо ко је најбољи међу најбољима - рекао је Репија.

Богата историја и једна од најстаријих акција на простору Балкана, која је утемељена 1955. године, обавезује нас да будемо на највишем могућем нивоу када је у питању организација.

- Посебно смо срећни што се враћамо у Бански двор у пуном капацитету. Минуле двије године били смо приморани да импровизујемо због ограничења условљених вирусом корона, па се сви заједно радујемо пуној сали и нама драгим пријатељима из свијета спорта који су обиљежили нашу акцију. Уз подршку институција, “Електропривреде РС” и приватних компанија уложили смо много труда како бисмо и вечерас послали лијепу слику спорта Српске у свијет, па вјерујем да ће сви присутни као и гледаоци покрај малих екрана уживати - рекао је генерални директор “Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић.

Стижу Ребрача, Мештер, Јовановић, Качар...

Осим што ће се вечерас на једном мјесту окупити спортисти који су обиљежили овдашњи спорт, манифестацију ће присуством увеличати и они из Србије који су нас током својих каријера много пута обрадовали. Предводиће их наравно предсједник жирија Драган Шкрбић, а доласке су потврдили један од најбољих центара у историји српске кошарке Жељко Ребрача, златни одбојкаш из Сиднеја Ђула Мештер, легендарни рукометаш Недељко Јовановић, прослављени боксер Тадија Качар, некадашњи капитен одбојкаша Србије Жељко Танасковић и многи други. Неки од њих су први пут, неки већ “ветерани” манифестације, а свима им је заједничко да су врхунски спортисти и велики пријатељи Српске.

Поред Избора десет најбољих спортиста, биће додијељена признања у још десет категорија и то: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта, плакета за допринос јачању специјалних и паралелних веза Српске и Србије из области спорта, признање за развој спорта, плакета за изузетне резултате у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета за спортски догађај године, “Златно перо - Лимун Папић” намијењено најбољем спортском новинару и плакета постхумно.

Као и претходних година Министарство омладине, породице и спорта наградиће најперспективније спортисте, којима ће признања уручити министарка Соња Давидовић. Биће награђено десет најталентованијих спортиста, као и један спортиста са инвалидитетом.

Организација

На челу Организационог одбора овогодишњег избора јесте директор “Електропривреде Републике Српске” Лука Петровић који се по други пут нашао у овој улози.

Као и свих ранијих година у организацију 68. Избора десет најбољих спортиста уз “Глас Српске” и медијског покровитеља Радио-телевизију Републике Српске укључили су се бројне институције, предузећа и привредни субјекти. Сви с једним истим циљем да и ова манифестација буде ако не боља, бар на нивоу претходних .

Кандидати

Ове године у конкуренцији за најбољег био је 21 кандидат. То су: Александар Војновић (фудбал), Андреј Недић (тенис), Биљана Недић (кошарка у колицима), Божидар Вучуревић (џудо), Ђорђе Купусовић (бициклизам), Драган Бабић (рафтинг), Драшко Вујковић (ватерполо), Душан Мачкић (кајак), Јелена Гајић (атлетика), Јована Биберџић (одбојка), Лазар Матић (џијуџицу), Лука Михаиловић (стони тенис), Марко Јошило (кошарка), Милош Њежић (рукомет), Момир Ашоња (шах инвалидних лица), Немања Галић (куглање), Никола Дробњак (кик-бокс), Никола Јовичић (стрељаштво), Његош Јеринић (теквондо), Павле Дујаковић (карате) и Страхиња Ерић (скијашко трчање).

Три Савића на бини

На прошлом избору десила се необична сцена када су се на бини заједно нашла тројица људи и сви с именом и презименом Дарко Савић. Већ дуги низ година водитељ манифестације је новинар РТРС-а Дарко Савић, а с њим су се ту нашли и најбољи спортиста Републике Српске за 2018. годину кајакаш Дарко Савић, те директор Женског рукометног клуба Борац, добитник признања за развој спорта прошле године Дарко Савић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана