Srpska večeras (20.15, RTRS) dobija novog sportskog vladara

 Dušan Repija
Srpska večeras (20.15, RTRS) dobija novog sportskog vladara

BANjALUKA - Ko će na mjestu najboljeg sportiste Republike Srpske naslijediti fudbalera Gorana Zakarića biće poznato večeras malo poslije 21 čas kada završava manifestacija Izbor deset najboljih sportista u organizaciji “Glasa Srpske”.

Pripreme za 68. sportsku svetkovinu odavno su počele i sve je manje-više spremno za još jednu nezaboravnu svečanost koja počinje u 20.15 časova u Banskom dvoru.

Ipak, ono glavno - ko će ponijeti titulu najboljeg biće odlučeno u toku dana poslije treće sjednice stručnog žirija kojim predsjedava proslavljeni rukometaš Dragan Škrbić. On će danas stići u Banjaluku i zajedno sa ostalim članovima odlučiti konačan plasman od prvog do desetog mjesta. Osim zvanično najboljeg rukometaša svijeta za 2000. godinu u žiriju su pomoćnik ministra sporta Mario Đuran, nekadašnji fudbalski as Branislav Krunić, bivši rukometaš Dejan Unčanin, urednik sportske redakcije RTRS-a Dragan Novaković, urednik sportske redakcije “Nezavisnih novina” Goran Karać te urednik i zamjenik urednika sportske redakcije “Glasa Srpske” Dušan Repija i Milan Zubović.

- Na adresu sportske redakcije “Glasa” stiglo je 20 prijedloga strukovnih saveza, a mi kao organizatori uz konsultacije sa članovima žirija odlučili ­smo da u konkurenciju uvrstimo i ski-trkača Stahinju Erića. Na prve dvije sjednice skratili smo listu na deset imena, a danas nam ostaje najteži zadatak, da odlučimo ko je najbolji među najboljima - rekao je Repija.

Bogata istorija i jedna od najstarijih akcija na prostoru Balkana, koja je utemeljena 1955. godine, obavezuje nas da budemo na najvišem mogućem nivou kada je u pitanju organizacija.

- Posebno smo srećni što se vraćamo u Banski dvor u punom kapacitetu. Minule dvije godine bili smo primorani da improvizujemo zbog ograničenja uslovljenih virusom korona, pa se svi zajedno radujemo punoj sali i nama dragim prijateljima iz svijeta sporta koji su obilježili našu akciju. Uz podršku institucija, “Elektroprivrede RS” i privatnih kompanija uložili smo mnogo truda kako bismo i večeras poslali lijepu sliku sporta Srpske u svijet, pa vjerujem da će svi prisutni kao i gledaoci pokraj malih ekrana uživati - rekao je generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović.

Stižu Rebrača, Mešter, Jovanović, Kačar...

Osim što će se večeras na jednom mjestu okupiti sportisti koji su obilježili ovdašnji sport, manifestaciju će prisustvom uveličati i oni iz Srbije koji su nas tokom svojih karijera mnogo puta obradovali. Predvodiće ih naravno predsjednik žirija Dragan Škrbić, a dolaske su potvrdili jedan od najboljih centara u istoriji srpske košarke Željko Rebrača, zlatni odbojkaš iz Sidneja Đula Mešter, legendarni rukometaš Nedeljko Jovanović, proslavljeni bokser Tadija Kačar, nekadašnji kapiten odbojkaša Srbije Željko Tanasković i mnogi drugi. Neki od njih su prvi put, neki već “veterani” manifestacije, a svima im je zajedničko da su vrhunski sportisti i veliki prijatelji Srpske.

Pored Izbora deset najboljih sportista, biće dodijeljena priznanja u još deset kategorija i to: najbolji sportista iz Republike Srpske, najbolji trener, ambasador sporta, plaketa za doprinos jačanju specijalnih i paralelnih veza Srpske i Srbije iz oblasti sporta, priznanje za razvoj sporta, plaketa za izuzetne rezultate u paraolimpijskom sportu, plaketa za sportski poduhvat godine, plaketa za sportski događaj godine, “Zlatno pero - Limun Papić” namijenjeno najboljem sportskom novinaru i plaketa posthumno.

Kao i prethodnih godina Ministarstvo omladine, porodice i sporta nagradiće najperspektivnije sportiste, kojima će priznanja uručiti ministarka Sonja Davidović. Biće nagrađeno deset najtalentovanijih sportista, kao i jedan sportista sa invaliditetom.

Organizacija

Na čelu Organizacionog odbora ovogodišnjeg izbora jeste direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović koji se po drugi put našao u ovoj ulozi.

Kao i svih ranijih godina u organizaciju 68. Izbora deset najboljih sportista uz “Glas Srpske” i medijskog pokrovitelja Radio-televiziju Republike Srpske uključili su se brojne institucije, preduzeća i privredni subjekti. Svi s jednim istim ciljem da i ova manifestacija bude ako ne bolja, bar na nivou prethodnih .

Kandidati

Ove godine u konkurenciji za najboljeg bio je 21 kandidat. To su: Aleksandar Vojnović (fudbal), Andrej Nedić (tenis), Biljana Nedić (košarka u kolicima), Božidar Vučurević (džudo), Đorđe Kupusović (biciklizam), Dragan Babić (rafting), Draško Vujković (vaterpolo), Dušan Mačkić (kajak), Jelena Gajić (atletika), Jovana Biberdžić (odbojka), Lazar Matić (džijudžicu), Luka Mihailović (stoni tenis), Marko Jošilo (košarka), Miloš Nježić (rukomet), Momir Ašonja (šah invalidnih lica), Nemanja Galić (kuglanje), Nikola Drobnjak (kik-boks), Nikola Jovičić (streljaštvo), Njegoš Jerinić (tekvondo), Pavle Dujaković (karate) i Strahinja Erić (skijaško trčanje).

Tri Savića na bini

Na prošlom izboru desila se neobična scena kada su se na bini zajedno našla trojica ljudi i svi s imenom i prezimenom Darko Savić. Već dugi niz godina voditelj manifestacije je novinar RTRS-a Darko Savić, a s njim su se tu našli i najbolji sportista Republike Srpske za 2018. godinu kajakaš Darko Savić, te direktor Ženskog rukometnog kluba Borac, dobitnik priznanja za razvoj sporta prošle godine Darko Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana