Роџер Федерер постаје пети спортиста који је зарадио више од милијарду долара: Порази мање горки док капљу милиони

Г.С.
Роџер Федерер постаје пети спортиста који је зарадио више од милијарду долара: Порази мање горки док капљу милиони

ЖЕНЕВА - Повратак на АТП тур за Роџера Федерера не иде онако како се надао, али зато у пословном смислу може да буде и те како задовољан јер ће у току ове године постати тек пети спортиста који ће пробити границу од милијарду долара зараде.

Швајцарац је доживио нови повратнички шамар, јер је поражен у другом колу турнира у Женеви од Пабла Андухара, па је јасно да је далеко од оптималне форме уочи старта Ролан Гароса. Знајући да је у души велики шампион и да увијек има највише циљеве, то га сигурно брине, али има и лијеп разлог да се мање нервира. Тенисер који ће у августу напунити 40 година има такву популарност и спонзорске уговоре да му побједе или порази ништа не значе. Од турнира је до сада зарадио 130 милиона долара, што је за двадесетак милиона мање од Новака Ђоковића, али је у маркетиншком смислу далеко испред свих колега. Магичну цифру коју су до сада пробили само Мајкл Џордан, Тајгер Вудс, Флојд Мејведер и Кристијано Роналдо пробиће захваљујући огромном новцу који добија као заштитно лице чак 13 свјетских брендова. Од “Ролекса” му годишње на рачун легне 15 милиона долара, “Мерцедеса” и “Бариле” око 40 милиона, а ту су и “Моет”, “Линдт”, “Кредит Свис”...

Ипак, одлука да послије више од деценију раскине сарадњу са “Најкијем” и обуче “Уникло” осигурала му је највише новца. Власници јапанског произвођача опреме нису марили за његове године, јер су процијенили да ће он бити одличан амбасадор и по завршетку каријере. Тако су му дали десетогодишњи уговор према којем ће инкасирати укупно 300 милиона долара или 30 милиона годишње. Федерер је због свега овога само у прошлој години, према рачуници “Форбса”, постао богатији за 106,3 милиона долара, иако је наступио само на Аустралијен опену, гдје га је у полуфиналу савладао Ђоковић. Дакле, од турнира је зарадио око 750.000 долара, а све остало од спонзора, иако је имао двије операције и практично није узимао рекет у руке. Слично је и у овој сезони, у којој је у Дохи уписао побједу и пораз, и сада у првом мечу изгубио у Женеви.

Свјестан је да није ни близу праве форме и не помишља да може урадити много на Ролан Гаросу.

- Добро знам на ком сам нивоу. Реалан сам и  не помишљам да могу освојити Ролан Гарос. Луде ствари се дешавају, али нисам сигуран да је у посљедњих 50 година неко дошао у Париз са 40 година, ко је био одсутан скоро годину и по и побиједио у свих седам мечева. Не смијем да будем строг према себи. Морам  бити стрпљив како бих достигао врхунски ниво - ипак је оптимиста Федерер.

Блиједи аура

Бивши тренер Роџера Федерера, Пол Анакон, сматра да полако блиједи његова аура.

- Париз ће бити заиста изазован за њега. Ипак, уколико са тијелом све буде у реду и прође неколико рунди, у сезону на трави неће ући без мисли да може освојити Вимблдон. Он може да каже разне ствари, али у дубини срца осјећа да може да освоји тај турнир. Ипак, како сте мање доминантни, тако све више та аура непобједивости слаби, а довољно је и то мало да направи разлику - рекао је Анакон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана