Rodžer Federer postaje peti sportista koji je zaradio više od milijardu dolara: Porazi manje gorki dok kaplju milioni

G.S.
Rodžer Federer postaje peti sportista koji je zaradio više od milijardu dolara: Porazi manje gorki dok kaplju milioni

ŽENEVA - Povratak na ATP tur za Rodžera Federera ne ide onako kako se nadao, ali zato u poslovnom smislu može da bude i te kako zadovoljan jer će u toku ove godine postati tek peti sportista koji će probiti granicu od milijardu dolara zarade.

Švajcarac je doživio novi povratnički šamar, jer je poražen u drugom kolu turnira u Ženevi od Pabla Anduhara, pa je jasno da je daleko od optimalne forme uoči starta Rolan Garosa. Znajući da je u duši veliki šampion i da uvijek ima najviše ciljeve, to ga sigurno brine, ali ima i lijep razlog da se manje nervira. Teniser koji će u avgustu napuniti 40 godina ima takvu popularnost i sponzorske ugovore da mu pobjede ili porazi ništa ne znače. Od turnira je do sada zaradio 130 miliona dolara, što je za dvadesetak miliona manje od Novaka Đokovića, ali je u marketinškom smislu daleko ispred svih kolega. Magičnu cifru koju su do sada probili samo Majkl Džordan, Tajger Vuds, Flojd Mejveder i Kristijano Ronaldo probiće zahvaljujući ogromnom novcu koji dobija kao zaštitno lice čak 13 svjetskih brendova. Od “Roleksa” mu godišnje na račun legne 15 miliona dolara, “Mercedesa” i “Barile” oko 40 miliona, a tu su i “Moet”, “Lindt”, “Kredit Svis”...

Ipak, odluka da poslije više od deceniju raskine saradnju sa “Najkijem” i obuče “Uniklo” osigurala mu je najviše novca. Vlasnici japanskog proizvođača opreme nisu marili za njegove godine, jer su procijenili da će on biti odličan ambasador i po završetku karijere. Tako su mu dali desetogodišnji ugovor prema kojem će inkasirati ukupno 300 miliona dolara ili 30 miliona godišnje. Federer je zbog svega ovoga samo u prošloj godini, prema računici “Forbsa”, postao bogatiji za 106,3 miliona dolara, iako je nastupio samo na Australijen openu, gdje ga je u polufinalu savladao Đoković. Dakle, od turnira je zaradio oko 750.000 dolara, a sve ostalo od sponzora, iako je imao dvije operacije i praktično nije uzimao reket u ruke. Slično je i u ovoj sezoni, u kojoj je u Dohi upisao pobjedu i poraz, i sada u prvom meču izgubio u Ženevi.

Svjestan je da nije ni blizu prave forme i ne pomišlja da može uraditi mnogo na Rolan Garosu.

- Dobro znam na kom sam nivou. Realan sam i  ne pomišljam da mogu osvojiti Rolan Garos. Lude stvari se dešavaju, ali nisam siguran da je u posljednjih 50 godina neko došao u Pariz sa 40 godina, ko je bio odsutan skoro godinu i po i pobijedio u svih sedam mečeva. Ne smijem da budem strog prema sebi. Moram  biti strpljiv kako bih dostigao vrhunski nivo - ipak je optimista Federer.

Blijedi aura

Bivši trener Rodžera Federera, Pol Anakon, smatra da polako blijedi njegova aura.

- Pariz će biti zaista izazovan za njega. Ipak, ukoliko sa tijelom sve bude u redu i prođe nekoliko rundi, u sezonu na travi neće ući bez misli da može osvojiti Vimbldon. On može da kaže razne stvari, ali u dubini srca osjeća da može da osvoji taj turnir. Ipak, kako ste manje dominantni, tako sve više ta aura nepobjedivosti slabi, a dovoljno je i to malo da napravi razliku - rekao je Anakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana