ПРЕДСТАВЉАМО: Зоран Јешић, кандидат Савеза сједеће одбојке инвалида РС: Признање за сав досадашњи рад

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Зоран Јешић, кандидат Савеза сједеће одбојке инвалида РС: Признање за сав досадашњи рад

БАЊАЛУКА - Један од оснивача Одбојкашког клуба инвалида Бањалука, као и Савеза сједеће одбојке инвалида Републике Српске Зоран Јешић кандидат је свог савеза за акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста Републике Српске.

Рођен је 16. октобра 1973. године у Новом Граду, а током рата на овим просторима 1994. године остао је без десне поткољенице. Ипак није очајавао, већ је, заједно са групом инвалида, 1999. године основао ОКИ Бањалука, а двије године касније и ССОИ Републике Српске.

- Спорт је нешто што нас је најбрже и на најбољи начин вратило у нормалан живот и реинтегрисало у друштво као равноправне чланове. Нажалост, многи то не схватају и зато смо и даље на маргинама спортских дешавања. Иста ситуација је и када се врши расподјела средстава, тј. финансирање и савеза и спортова, што је велики проблем, јер је за особе са инвалидитетом спорт најефикаснији и најјефтинији лијек - поручио је Јешић.

Година обиљежена пандемијом вируса корона донијела је многе промјене и у такмичарском календару.

- Нисмо завршили првенство 2019/20, у тренутку прекида смо били на првом мјесту, али на крају није било проглашење шампиона. Ова сезона је кренула, али смо одиграли тек два кола. Такође, били смо пријављени за клупски европски шампионат, али је и он због цјелокупне ситуације одгођен до даљег. Отказане су и све репрезентативне акције па нисмо као селекција Србије наступили на Златној лиги нација, која уопште није одржана, а нисмо ни као Република Српска играли на међународним турнирима на којима наступамо већ дужи низ година - појаснио је Јешић.

Када је наредна година у питању, ОКИ Бањалука има планове за које се надају да ће успјети и да их остваре.

- Планирамо да завршимо првенство и Куп Републике Српске, као и да одиграмо првенство и Куп Србије, које играмо већ 12 година. Бранимо титулу првака Србије, а надамо се да можемо и до трофеја у Купу. Вјерујем и да ће бити одиграно клупско европско првенство, док репрезентацију очекује Европско првенство у Турској у октобру 2021. године - каже Јешић.

Иако је био проглашен за најбољег спортисту са инвалидитетом у РС за 2008. годину, Јешић има једну жељу.

- Волио бих да се резултати спортиста са инвалидитетом вреднују у конкуренцији са свим осталим спортистима. Не тражимо ништа посебно, само да будемо третирани као остали спортисти - поручио је Јешић.

Члан “Куће славних”

Дугогодишњи капитен ОКИ Бањалука у априлу ове године постао је члан “Куће славних” Свјетске организације одбојке за особе са инвалидитетом, у склопу обиљежавања 24. априла, Међународног дана одбојке за особе са инвалидитетом. У част 40 година од појављивања сједеће одбојке на Параолимпијским играма у холандском граду Арнему 1980. године први пут у историји свог постојања додијелила је званично признање за 110 појединаца заслужних за развој и резултате сједеће одбојке у свијету. Јешић је једини из Републике Српске и Србије којем је припала ова част.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана