PREDSTAVLjAMO: Zoran Ješić, kandidat Saveza sjedeće odbojke invalida RS: Priznanje za sav dosadašnji rad

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Zoran Ješić, kandidat Saveza sjedeće odbojke invalida RS: Priznanje za sav dosadašnji rad

BANjALUKA - Jedan od osnivača Odbojkaškog kluba invalida Banjaluka, kao i Saveza sjedeće odbojke invalida Republike Srpske Zoran Ješić kandidat je svog saveza za akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske.

Rođen je 16. oktobra 1973. godine u Novom Gradu, a tokom rata na ovim prostorima 1994. godine ostao je bez desne potkoljenice. Ipak nije očajavao, već je, zajedno sa grupom invalida, 1999. godine osnovao OKI Banjaluka, a dvije godine kasnije i SSOI Republike Srpske.

- Sport je nešto što nas je najbrže i na najbolji način vratilo u normalan život i reintegrisalo u društvo kao ravnopravne članove. Nažalost, mnogi to ne shvataju i zato smo i dalje na marginama sportskih dešavanja. Ista situacija je i kada se vrši raspodjela sredstava, tj. finansiranje i saveza i sportova, što je veliki problem, jer je za osobe sa invaliditetom sport najefikasniji i najjeftiniji lijek - poručio je Ješić.

Godina obilježena pandemijom virusa korona donijela je mnoge promjene i u takmičarskom kalendaru.

- Nismo završili prvenstvo 2019/20, u trenutku prekida smo bili na prvom mjestu, ali na kraju nije bilo proglašenje šampiona. Ova sezona je krenula, ali smo odigrali tek dva kola. Takođe, bili smo prijavljeni za klupski evropski šampionat, ali je i on zbog cjelokupne situacije odgođen do daljeg. Otkazane su i sve reprezentativne akcije pa nismo kao selekcija Srbije nastupili na Zlatnoj ligi nacija, koja uopšte nije održana, a nismo ni kao Republika Srpska igrali na međunarodnim turnirima na kojima nastupamo već duži niz godina - pojasnio je Ješić.

Kada je naredna godina u pitanju, OKI Banjaluka ima planove za koje se nadaju da će uspjeti i da ih ostvare.

- Planiramo da završimo prvenstvo i Kup Republike Srpske, kao i da odigramo prvenstvo i Kup Srbije, koje igramo već 12 godina. Branimo titulu prvaka Srbije, a nadamo se da možemo i do trofeja u Kupu. Vjerujem i da će biti odigrano klupsko evropsko prvenstvo, dok reprezentaciju očekuje Evropsko prvenstvo u Turskoj u oktobru 2021. godine - kaže Ješić.

Iako je bio proglašen za najboljeg sportistu sa invaliditetom u RS za 2008. godinu, Ješić ima jednu želju.

- Volio bih da se rezultati sportista sa invaliditetom vrednuju u konkurenciji sa svim ostalim sportistima. Ne tražimo ništa posebno, samo da budemo tretirani kao ostali sportisti - poručio je Ješić.

Član “Kuće slavnih”

Dugogodišnji kapiten OKI Banjaluka u aprilu ove godine postao je član “Kuće slavnih” Svjetske organizacije odbojke za osobe sa invaliditetom, u sklopu obilježavanja 24. aprila, Međunarodnog dana odbojke za osobe sa invaliditetom. U čast 40 godina od pojavljivanja sjedeće odbojke na Paraolimpijskim igrama u holandskom gradu Arnemu 1980. godine prvi put u istoriji svog postojanja dodijelila je zvanično priznanje za 110 pojedinaca zaslužnih za razvoj i rezultate sjedeće odbojke u svijetu. Ješić je jedini iz Republike Srpske i Srbije kojem je pripala ova čast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana