ПРЕДСТАВЉАМО: Вања Спаић, кандидат Атлетског савеза Републике Српске: Атлетици дугујем све

Дејан Марић
ПРЕДСТАВЉАМО: Вања Спаић, кандидат Атлетског савеза Републике Српске: Атлетици дугујем све

ТРЕБИЊЕ - Балканско злато (53,31 метар), шампионска титула на Првенству БиХ и нови рекорд Српске (53,50) донијели су требињској атлетичарки Вањи Спаић номинацију Атлетског савеза Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

У години у којој је вирус корона паралисао планету Спаићева је заблистала пуним сјајем и потврдила раскошан таленат који јој је омогућио да студира на америчком Универзитету Фресно Стејт.

- Сезона је била неизвјесна. Корона је пореметила многе планове, али мени није. Ово ми је била једна од најбољих година и баш сам задовољна. На Балканијади у Клужу сам узела злато. То је велико, битно такмичења и веома сам срећна због титуле - изјавила је Спаићева.

Како је сама признала, није очекивала да ће јој бављење спортом толико утицати на живот. Па ипак, сав труд, рад и одрицање су се исплатили.

- Све ово се можда чинило немогуће у средњој школи. Након ње сама сам слала пријаве многим универзитетима, а на крају је Фресно Стејт пронашао мене. Тек тада сам схватила колико ми је тај дуги рад заправо помогао да добијем шансу за нешто другачије. У Америци сам добила едукацију, наставила и спортски и животни пут. Тешко сам радила, али се исплатило. Атлетици све дугујем. Можда овдје људи другачије размишљају - додала је балканска шампионка, која се у јануару враћа у САД.

Вања, која је посљедњи семестар одрадила од куће, очекује много од нове кампање. Олимпијска година је увијек велики изазов.

- Очекујем нове успјехе и рекорде. Потрудићу се да наставим да помјерам границе. Универзитет има детаљан план рада, али постоји могућност да га у договору са тренером коригујем. Средином фебруара или најкасније у марту почећу са такмичењима. План је да их буде што више, јер се сада бодују сва такмичења у атлетици - појаснила је Требињка.

На крају Спаићева је додала да јој је изузетно драго што се нашла у конкуренцији за најбољег спортисту Републике Српске.

- Први пут ме је Савез номиновао. Искрено, надала сам се томе, јер је иза мене успјешна година. Наћи се уз раме са најуспјешнијим спортистима је задовољство, али и подстрек да наставим истим путем - закључила је Спаићева.

Поносна на рекорд

Вања Спаић у мају ове године је дипломирала на Фресно Стејту, смјер комуникације. На томе се не жели зауставити, пошто се уписала и на мастер студије, тако да ће још једну годину бранити боје калифорнијског универзитета. На њему је већ оставила дубок траг, јер је 2018. године оборила рекорд стар 34 године. Тада је копље бацила 52,93 метра.

- Поносна сам на тај резултат. Драго ми је што сам уписана у историји универзитета - изјавила је Спаићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана