PREDSTAVLjAMO: Vanja Spaić, kandidat Atletskog saveza Republike Srpske: Atletici dugujem sve

Dejan Marić
PREDSTAVLjAMO: Vanja Spaić, kandidat Atletskog saveza Republike Srpske: Atletici dugujem sve

TREBINjE - Balkansko zlato (53,31 metar), šampionska titula na Prvenstvu BiH i novi rekord Srpske (53,50) donijeli su trebinjskoj atletičarki Vanji Spaić nominaciju Atletskog saveza Republike Srpske za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

U godini u kojoj je virus korona paralisao planetu Spaićeva je zablistala punim sjajem i potvrdila raskošan talenat koji joj je omogućio da studira na američkom Univerzitetu Fresno Stejt.

- Sezona je bila neizvjesna. Korona je poremetila mnoge planove, ali meni nije. Ovo mi je bila jedna od najboljih godina i baš sam zadovoljna. Na Balkanijadi u Klužu sam uzela zlato. To je veliko, bitno takmičenja i veoma sam srećna zbog titule - izjavila je Spaićeva.

Kako je sama priznala, nije očekivala da će joj bavljenje sportom toliko uticati na život. Pa ipak, sav trud, rad i odricanje su se isplatili.

- Sve ovo se možda činilo nemoguće u srednjoj školi. Nakon nje sama sam slala prijave mnogim univerzitetima, a na kraju je Fresno Stejt pronašao mene. Tek tada sam shvatila koliko mi je taj dugi rad zapravo pomogao da dobijem šansu za nešto drugačije. U Americi sam dobila edukaciju, nastavila i sportski i životni put. Teško sam radila, ali se isplatilo. Atletici sve dugujem. Možda ovdje ljudi drugačije razmišljaju - dodala je balkanska šampionka, koja se u januaru vraća u SAD.

Vanja, koja je posljednji semestar odradila od kuće, očekuje mnogo od nove kampanje. Olimpijska godina je uvijek veliki izazov.

- Očekujem nove uspjehe i rekorde. Potrudiću se da nastavim da pomjeram granice. Univerzitet ima detaljan plan rada, ali postoji mogućnost da ga u dogovoru sa trenerom korigujem. Sredinom februara ili najkasnije u martu počeću sa takmičenjima. Plan je da ih bude što više, jer se sada boduju sva takmičenja u atletici - pojasnila je Trebinjka.

Na kraju Spaićeva je dodala da joj je izuzetno drago što se našla u konkurenciji za najboljeg sportistu Republike Srpske.

- Prvi put me je Savez nominovao. Iskreno, nadala sam se tome, jer je iza mene uspješna godina. Naći se uz rame sa najuspješnijim sportistima je zadovoljstvo, ali i podstrek da nastavim istim putem - zaključila je Spaićeva.

Ponosna na rekord

Vanja Spaić u maju ove godine je diplomirala na Fresno Stejtu, smjer komunikacije. Na tome se ne želi zaustaviti, pošto se upisala i na master studije, tako da će još jednu godinu braniti boje kalifornijskog univerziteta. Na njemu je već ostavila dubok trag, jer je 2018. godine oborila rekord star 34 godine. Tada je koplje bacila 52,93 metra.

- Ponosna sam na taj rezultat. Drago mi je što sam upisana u istoriji univerziteta - izjavila je Spaićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana