ПРЕДСТАВЉАМО: Никола Јовичић, кандидат Стрељачког савеза Републике Српске: Нишани још боље резултате

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО: Никола Јовичић, кандидат Стрељачког савеза Републике Српске: Нишани још боље резултате

ТЕСЛИЋ - Први пут међу кандидатима који конкуришу за најбољег спортисту Републике Српске нашао се Никола Јовичић којег је за акцију "Глас Српске" номиновао Стрељачки савез РС.

Јовичић је рођен 19. новембра 1994. године у Теслићу и већ као дјечак са 11 година упознао се са чарима овог спорта, а посљедње три године интензивирао је тренинге па су почели стизати и бољи резултати. Посљедњих неколико година најбољи је такмичар Републике Српске у дисциплини пиштољ, а протекле три у самом је врху стрељаштва у БиХ. Током 2019. био је први на Првенству Републике Српске и други у БиХ, први на турниру у Гацку, четврти на "Трофеју Салоне" у Солину, шести на турниру "Иштван Пољанец" у Београду, десети на "Гранд прију" у Новом Саду...

- Изненадила ме номинација матичног Савеза за акцију Избор десет најбољих спортиста Републике Српске што ми је веома драго јер је неко препознао труд који улажем. Искрено нисам задовољан резултатима ове године који су морали да буду много бољи мада, а ова номинација једна је врста новог почетка и свакако је додатни вјетар у леђа да напредујем. Годину ћу памтити по учешћу на Европском првенству гдје сам дефинитивно могао да остварим бољи резултат, али ми је то био први наступ на тако великом такмичењу па је и трема учинила своје док сам сада богатији за једно ново искуство те вјерујем да ће бити много боље на идућим великим такмичењима - изјавио је Јовичић.

Прво је почео да се гађа пушком да би се потом преоријентисао на пиштољ у матичном Геофону који је годинама најбољи клуб у Републици Српској. Времена за тренинг нема превише и труди се да сваки минут послије посла када остави фризерске маказе проведе у стрељани.

- Тренирам једном дневно, пет пута седмично, јер не могу више стићи због обавеза на послу. Знам да је то мало јер стријелци у Европи тренирају по минимално три сата дневно, сваки дан у седмици и при том не мисле да ли ће имати довољно новца да иду на неко такмичење као што је нажалост случај код нас - рекао је Јовичић.

Скуп спорт

Стрељаштво је скуп спорт јер такмичарски пиштољ кошта око 1500 евра, а годишњи сервис око 150 евра. Током једном тренинга буде потрошено између 70 и 100 метака (дијабола), а кутија од 500 комада кошта око седам евра.

- На тренинзима користимо муницију лошијег квалитета, а за такмичења ону бољу мада би требало да увијек буде та боља, али финансије нам то не дозвољавају - казао је Јовичић.

Кандидати за  Избор десет најбољих спортиста Републике Српске за 2019. годину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана