PREDSTAVLjAMO: Nikola Jovičić, kandidat Streljačkog saveza Republike Srpske: Nišani još bolje rezultate

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO: Nikola Jovičić, kandidat Streljačkog saveza Republike Srpske: Nišani još bolje rezultate

TESLIĆ - Prvi put među kandidatima koji konkurišu za najboljeg sportistu Republike Srpske našao se Nikola Jovičić kojeg je za akciju "Glas Srpske" nominovao Streljački savez RS.

Jovičić je rođen 19. novembra 1994. godine u Tesliću i već kao dječak sa 11 godina upoznao se sa čarima ovog sporta, a posljednje tri godine intenzivirao je treninge pa su počeli stizati i bolji rezultati. Posljednjih nekoliko godina najbolji je takmičar Republike Srpske u disciplini pištolj, a protekle tri u samom je vrhu streljaštva u BiH. Tokom 2019. bio je prvi na Prvenstvu Republike Srpske i drugi u BiH, prvi na turniru u Gacku, četvrti na "Trofeju Salone" u Solinu, šesti na turniru "Ištvan Poljanec" u Beogradu, deseti na "Grand priju" u Novom Sadu...

- Iznenadila me nominacija matičnog Saveza za akciju Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske što mi je veoma drago jer je neko prepoznao trud koji ulažem. Iskreno nisam zadovoljan rezultatima ove godine koji su morali da budu mnogo bolji mada, a ova nominacija jedna je vrsta novog početka i svakako je dodatni vjetar u leđa da napredujem. Godinu ću pamtiti po učešću na Evropskom prvenstvu gdje sam definitivno mogao da ostvarim bolji rezultat, ali mi je to bio prvi nastup na tako velikom takmičenju pa je i trema učinila svoje dok sam sada bogatiji za jedno novo iskustvo te vjerujem da će biti mnogo bolje na idućim velikim takmičenjima - izjavio je Jovičić.

Prvo je počeo da se gađa puškom da bi se potom preorijentisao na pištolj u matičnom Geofonu koji je godinama najbolji klub u Republici Srpskoj. Vremena za trening nema previše i trudi se da svaki minut poslije posla kada ostavi frizerske makaze provede u streljani.

- Treniram jednom dnevno, pet puta sedmično, jer ne mogu više stići zbog obaveza na poslu. Znam da je to malo jer strijelci u Evropi treniraju po minimalno tri sata dnevno, svaki dan u sedmici i pri tom ne misle da li će imati dovoljno novca da idu na neko takmičenje kao što je nažalost slučaj kod nas - rekao je Jovičić.

Skup sport

Streljaštvo je skup sport jer takmičarski pištolj košta oko 1500 evra, a godišnji servis oko 150 evra. Tokom jednom treninga bude potrošeno između 70 i 100 metaka (dijabola), a kutija od 500 komada košta oko sedam evra.

- Na treninzima koristimo municiju lošijeg kvaliteta, a za takmičenja onu bolju mada bi trebalo da uvijek bude ta bolja, ali finansije nam to ne dozvoljavaju - kazao je Jovičić.

Kandidati za  Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske za 2019. godinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana