ПРЕДСТАВЉАМО … Никола Бјелајац, Пливачки савез: Рекорде поправљао као на траци

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО … Никола Бјелајац, Пливачки савез: Рекорде поправљао као на траци

БАЊАЛУКА - Година рекорда и добрих резултата које је тешко набројати је иза Николе Бјелајца.

Пливач бањалучког Олимпа, који студира и тренира на Универзитету Пардју у америчкој савезној држави Индијани, наступио је на два велика такмичења, Европском првенству у Будимпешти и Казању, али у малим базенима. На такмичењу у Мађарској средином маја, које му је било прво након више од године паузе због пандемије, стигао је до 81. мјеста на 100 метара слободним стилом (51,23 секунде), док је на двоструко краћој дионици уписао вријеме 23,31.

- Најбитнија ствар је да смо се вратили у базен и почели такмичити након мучне 2020. године, коју бих најрадије желио да заборавим. Након неколико мјесеци без наступа, током којих је било доста “сувих тренинга”, само сам дјелимично задовољан поправљеним личним рекордима јер сам могао боље. Ипак, много је објективних разлога због којих нисам био још бољи, попут промјена временских зона када смо ишли на такмичење, односно дугачких путовања - рекао је Бјелајац.

Био је најуспјешнији појединац пливачког митинга у Бањалуци са 779 ФИНА бодова и почетком јула пробио је границу од 23 секунде те поставио лични рекорд на 50 метара слободно (22,81). Повратак у САД донио му је поправљање рекорда на 50 слободно (22,35) на митингу у Орланду, гдје је славио на 200 метара истим стилом. Ново поправљање рекорда на 100 метара пало је у Русији (49,10 секунди), што је било довољно за 36. мјесто. Из Русије се вратио у САД, гдје је почетком овог мјесеца наступио на УС опену у Гринсбороу. На 50 метара стигао је до осмог мјеста у Б финалу (23,29), док је на 100 метара био 20. (51,75).

Фукуока

Наступ у Гринсбороу би­о је посљедња припрема пред Свјетско првенство које ће 16. децембра почети у Абу Дабију.

- Сада ме чека најтежи испит ове године и вјерујем да ћу бити на свом нивоу те помјерити границе личних рекорда. Уједно, то ће бити добар тест пред идућу годину и наступ на СП у Фукуоки - казао је Бјелајац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана