PREDSTAVLjAMO … Nikola Bjelajac, Plivački savez: Rekorde popravljao kao na traci

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO … Nikola Bjelajac, Plivački savez: Rekorde popravljao kao na traci

BANjALUKA - Godina rekorda i dobrih rezultata koje je teško nabrojati je iza Nikole Bjelajca.

Plivač banjalučkog Olimpa, koji studira i trenira na Univerzitetu Pardju u američkoj saveznoj državi Indijani, nastupio je na dva velika takmičenja, Evropskom prvenstvu u Budimpešti i Kazanju, ali u malim bazenima. Na takmičenju u Mađarskoj sredinom maja, koje mu je bilo prvo nakon više od godine pauze zbog pandemije, stigao je do 81. mjesta na 100 metara slobodnim stilom (51,23 sekunde), dok je na dvostruko kraćoj dionici upisao vrijeme 23,31.

- Najbitnija stvar je da smo se vratili u bazen i počeli takmičiti nakon mučne 2020. godine, koju bih najradije želio da zaboravim. Nakon nekoliko mjeseci bez nastupa, tokom kojih je bilo dosta “suvih treninga”, samo sam djelimično zadovoljan popravljenim ličnim rekordima jer sam mogao bolje. Ipak, mnogo je objektivnih razloga zbog kojih nisam bio još bolji, poput promjena vremenskih zona kada smo išli na takmičenje, odnosno dugačkih putovanja - rekao je Bjelajac.

Bio je najuspješniji pojedinac plivačkog mitinga u Banjaluci sa 779 FINA bodova i početkom jula probio je granicu od 23 sekunde te postavio lični rekord na 50 metara slobodno (22,81). Povratak u SAD donio mu je popravljanje rekorda na 50 slobodno (22,35) na mitingu u Orlandu, gdje je slavio na 200 metara istim stilom. Novo popravljanje rekorda na 100 metara palo je u Rusiji (49,10 sekundi), što je bilo dovoljno za 36. mjesto. Iz Rusije se vratio u SAD, gdje je početkom ovog mjeseca nastupio na US openu u Grinsborou. Na 50 metara stigao je do osmog mjesta u B finalu (23,29), dok je na 100 metara bio 20. (51,75).

Fukuoka

Nastup u Grinsborou bi­o je posljednja priprema pred Svjetsko prvenstvo koje će 16. decembra početi u Abu Dabiju.

- Sada me čeka najteži ispit ove godine i vjerujem da ću biti na svom nivou te pomjeriti granice ličnih rekorda. Ujedno, to će biti dobar test pred iduću godinu i nastup na SP u Fukuoki - kazao je Bjelajac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana