ПРЕДСТАВЉАМО: Момир Ашоња, кандидат Шаховског савеза инвалида Републике Српске

Никола Лучић
ПРЕДСТАВЉАМО: Момир Ашоња, кандидат Шаховског савеза инвалида Републике Српске

БАЊАЛУКА - Члан Шаховског клуба инвалида Хендикеп и дугогодишњи активиста и радник у овом спорту Момир Ашоња по трећи пут је кандидат Шаховског савеза инвалида за најбољег спортисту Републике Српске.

Као и сваке године, искусни шахиста организовао је велики број турнира и учествовао на њима, а ускоро ће започети припреме за традиционални, 12. Божићни шаховски турнир у Источном Сарајеву који ће бити одржан у јануару.

- Година на измаку је, што се мене тиче, била веома успјешна. Шаховски клуб чији сам предсједник наставио је да се развија и у резултатском, али и у организационо-техничком смислу. Оно што је од посебног значаја је што су сви резултати постигнути у ограниченим средствима. Лично, у шаху сам пронашао себе и не пада ми тешко што од свог цјелодневног ангажовања немам финансијске користи. Срећним ме чине многобројна друштвена признања и то што препознају моје дјеловање у овом спорту. Упркос свему, ипак би нам добро дошла већа финансијска подршка - рекао је Ашоња.

Организација многобројних турнира за слијепа и слабовида лица, велики труд и залагање нису могли да прођу незапажено и услиједила је још једна номинација за "Гласову" акцију.

- Наравно да ми много значи што неко препозна све оно што сте радили током цијеле године, јер увијек улажемо максимум и дајемо све од себе како би турнири били на потребном нивоу. Све ово даје додатни стимуланс да наставим још јаче да радим - поручио је Ашоња.

Иако познат као неко с изузетним организаторским способностима, Ашоња је постигао и одличне резултате, тако да је и сада у самом врху на турнирима широм Републике Српске. Као манифестацију на коју је посебно поносан издвојио је пријатељски меч између репрезентација Србије и Републике Српске, на којем је учествовао као судија, технички организатор и капитен РС.

- То је изузетно значајан турнир и служи учвршћивању снажних веза које имамо са Србијом. Већ наредне године идемо њима у госте и трудићемо се да наставимо са оваквим манифестацијама и у наредном периоду - закључио је Ашоња.

 

Унук највећа помоћ

Искусни шахиста нагласио је би било јако тешко када би организација свих турнира пала само на њега, већ увијек може да рачуна на помоћ колега, али је ипак издвојио свог унука Николу Лубарду који му је од највеће помоћи.

- Иако још јако млад, већ има звање регионалног шаховског судије и он је моја десна рука. Наравно, ту је и помоћ мојих колега, спортских радника, тако да сам на челу малог, али веома ефикасног тима - нагласио је Ашоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана