PREDSTAVLjAMO: Momir Ašonja, kandidat Šahovskog saveza invalida Republike Srpske

Nikola Lučić
PREDSTAVLjAMO: Momir Ašonja, kandidat Šahovskog saveza invalida Republike Srpske

BANjALUKA - Član Šahovskog kluba invalida Hendikep i dugogodišnji aktivista i radnik u ovom sportu Momir Ašonja po treći put je kandidat Šahovskog saveza invalida za najboljeg sportistu Republike Srpske.

Kao i svake godine, iskusni šahista organizovao je veliki broj turnira i učestvovao na njima, a uskoro će započeti pripreme za tradicionalni, 12. Božićni šahovski turnir u Istočnom Sarajevu koji će biti održan u januaru.

- Godina na izmaku je, što se mene tiče, bila veoma uspješna. Šahovski klub čiji sam predsjednik nastavio je da se razvija i u rezultatskom, ali i u organizaciono-tehničkom smislu. Ono što je od posebnog značaja je što su svi rezultati postignuti u ograničenim sredstvima. Lično, u šahu sam pronašao sebe i ne pada mi teško što od svog cjelodnevnog angažovanja nemam finansijske koristi. Srećnim me čine mnogobrojna društvena priznanja i to što prepoznaju moje djelovanje u ovom sportu. Uprkos svemu, ipak bi nam dobro došla veća finansijska podrška - rekao je Ašonja.

Organizacija mnogobrojnih turnira za slijepa i slabovida lica, veliki trud i zalaganje nisu mogli da prođu nezapaženo i uslijedila je još jedna nominacija za "Glasovu" akciju.

- Naravno da mi mnogo znači što neko prepozna sve ono što ste radili tokom cijele godine, jer uvijek ulažemo maksimum i dajemo sve od sebe kako bi turniri bili na potrebnom nivou. Sve ovo daje dodatni stimulans da nastavim još jače da radim - poručio je Ašonja.

Iako poznat kao neko s izuzetnim organizatorskim sposobnostima, Ašonja je postigao i odlične rezultate, tako da je i sada u samom vrhu na turnirima širom Republike Srpske. Kao manifestaciju na koju je posebno ponosan izdvojio je prijateljski meč između reprezentacija Srbije i Republike Srpske, na kojem je učestvovao kao sudija, tehnički organizator i kapiten RS.

- To je izuzetno značajan turnir i služi učvršćivanju snažnih veza koje imamo sa Srbijom. Već naredne godine idemo njima u goste i trudićemo se da nastavimo sa ovakvim manifestacijama i u narednom periodu - zaključio je Ašonja.

 

Unuk najveća pomoć

Iskusni šahista naglasio je bi bilo jako teško kada bi organizacija svih turnira pala samo na njega, već uvijek može da računa na pomoć kolega, ali je ipak izdvojio svog unuka Nikolu Lubardu koji mu je od najveće pomoći.

- Iako još jako mlad, već ima zvanje regionalnog šahovskog sudije i on je moja desna ruka. Naravno, tu je i pomoć mojih kolega, sportskih radnika, tako da sam na čelu malog, ali veoma efikasnog tima - naglasio je Ašonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana