ПРЕДСТАВЉАМО: Михајло Чепркало, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: Нишани А норму за ОИ у Токију

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО: Михајло Чепркало, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: Нишани А норму за ОИ у Токију

НОВИ САД - Најбољи спортиста Републике Српске за 2016. годину Михајло Чепркало по трећи пут је номинован за акцију Избор десет најбољих спортиста Републике Српске.

Први пут када је био номинован завршио је као други, да би идуће године стигао до трона и сада се нада би поново могао бити добро котиран.

Претходне двије године Чепркала није било међу приједлозима јер није пливао због повреде леђа, а једно вријеме озбиљно је размишљао да оконча каријеру. Годину на измаку памтиће по добрим стварима.

- Прије свега, ову 2019. памтићу по повратку у базен послије повреде леђа. Трпио сам велике болове и нисам знао хоћу ли икада више моћи да пливам. Када су болови попустили, а љекари дали дозволу да могу поново у базен, ријешио сам да кренем на све или ништа. Са тренинзима сам почео у јануару и средином априла остварио Б норму за Олимпијске игре идуће године, тако да је повратак пливању био прилично добар, што баш и нисам очекивао да ће се десити одмах - изјавио је Чепркало.

Од августа тренира у Новом Саду јер жели да направи искорак у каријери.

- Радим са првим тимом репрезентације Србије, гдје су окупљени они најбољи, које предводи селектор Игор Беретић и направили смо циљ, а то је да до јуна изборим А норму за предстојеће ОИ. Промијенио сам начин тренирања и за ова четири мјесеца има одређеног напретка, али то је кратак период за неки искорак, мада ми “паклена” конкуренција даје вјетар у леђа и један другог “вучемо” да будемо што бољи - истакао је Чепркало.

Са само 17 година био је најбољи спортиста Српске и други најмлађи у историји манифестације која ове године прославља 65. рођендан. Чињеница да је поново приједлог Пливачког савеза за традиционалну акцију “Гласа Српске” посебно га је обрадовала.

- Радује ме поновна номинација мог ПСРС јер то значи да сам имао запажене резултате. Већ сам два пута био одлично пласиран у веома јакој конкуренцији осталих спортиста Републике Српске и надам се да ћу поново бити бар међу десет најбољих јер је то велика част. Сада, три године након што сам био најбољи у Српској, схватам колико је то велико признање за једног спортисту, а знам да и сви остали који су били на листи дијеле моје мишљење - казао је Чепркало.
 

Норме и рекорди

Чепркало је први пливач из БиХ који је 100 метара слободним стилом испливао за мање од 50 секунди, а на митингу у Бањалуци имао је вријеме 49,99, што му је донијело олимпијску Б норму.

Са временом 53,52 био је 30. од 80 такмичара на Свјетском првенству у Гвангџуу, што му је такође донијело олимпијску Б норму. Има А норму за Европско првенство на 100 метара делфин.

Током ове године оборио је седам рекорда БиХ у апсолутној категорији, док је 2016. био учесник Олимпијских игара у Рио де Жанеиру.

Кандидати за  Избор десет најбољих спортиста Републике Српске за 2019. годину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана