PREDSTAVLjAMO: Mihajlo Čeprkalo, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Nišani A normu za OI u Tokiju

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO: Mihajlo Čeprkalo, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Nišani A normu za OI u Tokiju

NOVI SAD - Najbolji sportista Republike Srpske za 2016. godinu Mihajlo Čeprkalo po treći put je nominovan za akciju Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske.

Prvi put kada je bio nominovan završio je kao drugi, da bi iduće godine stigao do trona i sada se nada bi ponovo mogao biti dobro kotiran.

Prethodne dvije godine Čeprkala nije bilo među prijedlozima jer nije plivao zbog povrede leđa, a jedno vrijeme ozbiljno je razmišljao da okonča karijeru. Godinu na izmaku pamtiće po dobrim stvarima.

- Prije svega, ovu 2019. pamtiću po povratku u bazen poslije povrede leđa. Trpio sam velike bolove i nisam znao hoću li ikada više moći da plivam. Kada su bolovi popustili, a ljekari dali dozvolu da mogu ponovo u bazen, riješio sam da krenem na sve ili ništa. Sa treninzima sam počeo u januaru i sredinom aprila ostvario B normu za Olimpijske igre iduće godine, tako da je povratak plivanju bio prilično dobar, što baš i nisam očekivao da će se desiti odmah - izjavio je Čeprkalo.

Od avgusta trenira u Novom Sadu jer želi da napravi iskorak u karijeri.

- Radim sa prvim timom reprezentacije Srbije, gdje su okupljeni oni najbolji, koje predvodi selektor Igor Beretić i napravili smo cilj, a to je da do juna izborim A normu za predstojeće OI. Promijenio sam način treniranja i za ova četiri mjeseca ima određenog napretka, ali to je kratak period za neki iskorak, mada mi “paklena” konkurencija daje vjetar u leđa i jedan drugog “vučemo” da budemo što bolji - istakao je Čeprkalo.

Sa samo 17 godina bio je najbolji sportista Srpske i drugi najmlađi u istoriji manifestacije koja ove godine proslavlja 65. rođendan. Činjenica da je ponovo prijedlog Plivačkog saveza za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” posebno ga je obradovala.

- Raduje me ponovna nominacija mog PSRS jer to znači da sam imao zapažene rezultate. Već sam dva puta bio odlično plasiran u veoma jakoj konkurenciji ostalih sportista Republike Srpske i nadam se da ću ponovo biti bar među deset najboljih jer je to velika čast. Sada, tri godine nakon što sam bio najbolji u Srpskoj, shvatam koliko je to veliko priznanje za jednog sportistu, a znam da i svi ostali koji su bili na listi dijele moje mišljenje - kazao je Čeprkalo.
 

Norme i rekordi

Čeprkalo je prvi plivač iz BiH koji je 100 metara slobodnim stilom isplivao za manje od 50 sekundi, a na mitingu u Banjaluci imao je vrijeme 49,99, što mu je donijelo olimpijsku B normu.

Sa vremenom 53,52 bio je 30. od 80 takmičara na Svjetskom prvenstvu u Gvangdžuu, što mu je takođe donijelo olimpijsku B normu. Ima A normu za Evropsko prvenstvo na 100 metara delfin.

Tokom ove godine oborio je sedam rekorda BiH u apsolutnoj kategoriji, dok je 2016. bio učesnik Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Kandidati za  Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske za 2019. godinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana