ПРЕДСТАВЉАМО: Михајло Чепркало, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: Лауреат из 2016. близу норме за ОИ

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Михајло Чепркало, кандидат Пливачког савеза Републике Српске: Лауреат из 2016. близу норме за ОИ

БАЊАЛУКА - Најбољи спортиста Републике Српске из 2016. године Михајло Чепркало приједлог је Пливачког савеза РС за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Члану бањалучког “22. априла” овај приједлог посебно је драг јер је дошао на крају године у којој пливачи и нису имали превише прилике да се покажу.

- Свакако да ми је велика част што сам приједлог ПСРС за ову престижну награду. Поготово што је дошао на крају изузетно специфичне године за све спортисте, посебно нас из појединачних спортова - рекао је Чепркало.

Номинацију за Избор донијели су му резултати остварени у Лесковцу који су били на нивоу норме за наступ на Олимпијади.

- Било је то још у фебруару ове године када смо се припремали за Европско првенство које је требало да буде одржано у мају. Налазио сам се у заиста озбиљној фази припрема и резултати 50,09 на 100 метара слободно, те 53,82 на 100 метара делфин били су веома респектабилни, на нивоу норме потребне за наступ у Токију. Имао сам тада велика очекивања за такмичење на Европском првенству, чак су и предвиђања мојих тренера била да могу да остварим озбиљан пласман, али се нажалост све изјаловило - присјетио се Чепркало.

Пандемија вируса корона донијела је велике проблеме пливачима јер су базени пуна два мјесеца били затворени и није било могућности за тренирање.

- Нисмо престали са радом, тренирали смо у једној врсти кућне варијанте, радили смо такозване суве тренинге и тек након пуних осам седмица добили смо могућност да поново уђемо у базен. Уз то, сва такмичења су нам била одгођена и није било ниједне праве прилике да провјеримо своје тренутне могућности. Нисам желио да по сваку цијену пливам, да идем на неке локалне митинге, одлучио сам да се заштитим све док се ситуација колико-толико не смири. Сада већ много нормалније радимо и надам се да ћу наступити на Европском првенству које је пролонгирано за мај, али то не зависи само од мене. Моја примарна дисциплина за то такмичење је 100 метара делфин, а вјероватно ћу се такмичити и на 100 метара слободно и надам се да ћу остварити резултате на нивоу оних из Лесковца - додао је Чепркало.

Нада се наступу у Токију

Иако је изгубио безмало цијелу годину, Чепркало се ипак нада да би могао да обезбиједи визу за наступ на Олимпијским играма у Токију.

- Теоретски и даље постоји реална шанса да изборим учешће на ОИ, али први услов је да уопште буде такмичења на којима бих могао да дођем до визе. Показао сам у Лесковцу да имам резултат чак и предиспозиције за много више, али не иде увијек онако како човјек хоће. Осим тога, прије наступа на Европском првенству, постоји могућност да учествујем на два или три јака митинга у Бањалуци и окружењу - истакао је Чепркало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана