PREDSTAVLjAMO: Mihajlo Čeprkalo, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Laureat iz 2016. blizu norme za OI

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Mihajlo Čeprkalo, kandidat Plivačkog saveza Republike Srpske: Laureat iz 2016. blizu norme za OI

BANjALUKA - Najbolji sportista Republike Srpske iz 2016. godine Mihajlo Čeprkalo prijedlog je Plivačkog saveza RS za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Članu banjalučkog “22. aprila” ovaj prijedlog posebno je drag jer je došao na kraju godine u kojoj plivači i nisu imali previše prilike da se pokažu.

- Svakako da mi je velika čast što sam prijedlog PSRS za ovu prestižnu nagradu. Pogotovo što je došao na kraju izuzetno specifične godine za sve sportiste, posebno nas iz pojedinačnih sportova - rekao je Čeprkalo.

Nominaciju za Izbor donijeli su mu rezultati ostvareni u Leskovcu koji su bili na nivou norme za nastup na Olimpijadi.

- Bilo je to još u februaru ove godine kada smo se pripremali za Evropsko prvenstvo koje je trebalo da bude održano u maju. Nalazio sam se u zaista ozbiljnoj fazi priprema i rezultati 50,09 na 100 metara slobodno, te 53,82 na 100 metara delfin bili su veoma respektabilni, na nivou norme potrebne za nastup u Tokiju. Imao sam tada velika očekivanja za takmičenje na Evropskom prvenstvu, čak su i predviđanja mojih trenera bila da mogu da ostvarim ozbiljan plasman, ali se nažalost sve izjalovilo - prisjetio se Čeprkalo.

Pandemija virusa korona donijela je velike probleme plivačima jer su bazeni puna dva mjeseca bili zatvoreni i nije bilo mogućnosti za treniranje.

- Nismo prestali sa radom, trenirali smo u jednoj vrsti kućne varijante, radili smo takozvane suve treninge i tek nakon punih osam sedmica dobili smo mogućnost da ponovo uđemo u bazen. Uz to, sva takmičenja su nam bila odgođena i nije bilo nijedne prave prilike da provjerimo svoje trenutne mogućnosti. Nisam želio da po svaku cijenu plivam, da idem na neke lokalne mitinge, odlučio sam da se zaštitim sve dok se situacija koliko-toliko ne smiri. Sada već mnogo normalnije radimo i nadam se da ću nastupiti na Evropskom prvenstvu koje je prolongirano za maj, ali to ne zavisi samo od mene. Moja primarna disciplina za to takmičenje je 100 metara delfin, a vjerovatno ću se takmičiti i na 100 metara slobodno i nadam se da ću ostvariti rezultate na nivou onih iz Leskovca - dodao je Čeprkalo.

Nada se nastupu u Tokiju

Iako je izgubio bezmalo cijelu godinu, Čeprkalo se ipak nada da bi mogao da obezbijedi vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Teoretski i dalje postoji realna šansa da izborim učešće na OI, ali prvi uslov je da uopšte bude takmičenja na kojima bih mogao da dođem do vize. Pokazao sam u Leskovcu da imam rezultat čak i predispozicije za mnogo više, ali ne ide uvijek onako kako čovjek hoće. Osim toga, prije nastupa na Evropskom prvenstvu, postoji mogućnost da učestvujem na dva ili tri jaka mitinga u Banjaluci i okruženju - istakao je Čeprkalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana