ПРЕДСТАВЉАМО Матеј Рашић, кандидат Стрељачког савеза Републике Српске: “Упуцао” 18. мјесто на ЕП

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО Матеј Рашић, кандидат Стрељачког савеза Републике Српске: “Упуцао” 18. мјесто на ЕП

ТЕСЛИЋ - Први пут међу кандидатима Стрељачког савеза за Избор десет најбољих спортиста Републике Српске нашао се Матеј Рашић из Геофона који наступа у дисциплини пушка.

Два пута био је међу перспективним спортистима које награђује Министарство породице, омладине и спорта Српске те је оправдао повјерење и направио искорак у каријери. Током ове године постао је шампион и освајач Купа Републике Српске, шампион Премијер лиге БиХ, први на Војводина купу, девети на гран прију у Новом Саду...

- На домаћем плану сам освојио све што сам могао и најдража ми је Премијер лига, јер ту има неколико кола па је потребно бити константан да би се стигло до првог мјеста. Ипак, најбољи резултат ми је 18. мјесто на Европском првенству у Талину што је био најбољи резултат икада неког стријелца из Републике Српске на тако великом такмичењу. Без посебних припрема смо отишли у Естонију, али са добрим утиском са Војводина купа. Надали смо се добром пласману, а 18. мјестом сам презадовољан. Некоме ће се то чинити да је слаб резултат, али они који су мало упућенији знају колико је то велики успјех - навео је Рашић.

Упуцао је 621,3 круга и за 2,5 кругова му је измакло финале.

- Био сам добар већим дијелом гађања, али сам на крају мало попустио и остао без финала. Ипак, поносан сам на остварен резултат, био бих још поноснији да сам ушао у финале, а само могу да замислим како је када се освоји медаља. Вјерујем да ће и она доћи једног дана - додао је Рашић.

Познато је да стријелци годинама муче велике муке са недостатком финансија. 

- Ништа се није промијенило у посљедње вријеме. И даље имамо великих проблема када треба да путујемо на нека такмичења па гледамо да то буде негдје ближе чисто због мањих трошкова што нам ствара притисак па не можемо дати све од себе. На ЕП и СП долазе професионалци који имају много боље услове за тренинге него ми па стога имају боље резултате. Да су и нама услови као у богатијим државама, не би била толика разлика између нас у резултатима - рекао је Рашић.

Олимпијске игре сан

Његов велики сан је одлазак на Олимпијске игре. Идуће су у Паризу наредне године, а ако не успије тада, бориће се за Лос Анђелес 2028.

- Сан ми је да одем на Олимпијске игре и надам се да ћу успјети да се изборим за одлазак у Париз. Чекају ме наступи на гран пријевима почетком године и надам се да ћу имати средстава да наступим на њима и скупим бодове. Финансије су највећи проблем. Вјерујем да бих остварио добре резултате на великим такмичењима да не морам мислити о новцу за путовање. Стрељаштво није претјерано атрактиван спорт и тешко је наћи спонзоре, али надам се да ће се пронаћи бар неко ко је спреман да уложи јер би ми онда било лакше - истакао је Рашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана