PREDSTAVLjAMO Matej Rašić, kandidat Streljačkog saveza Republike Srpske: “Upucao” 18. mjesto na EP

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO Matej Rašić, kandidat Streljačkog saveza Republike Srpske: “Upucao” 18. mjesto na EP

TESLIĆ - Prvi put među kandidatima Streljačkog saveza za Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske našao se Matej Rašić iz Geofona koji nastupa u disciplini puška.

Dva puta bio je među perspektivnim sportistima koje nagrađuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske te je opravdao povjerenje i napravio iskorak u karijeri. Tokom ove godine postao je šampion i osvajač Kupa Republike Srpske, šampion Premijer lige BiH, prvi na Vojvodina kupu, deveti na gran priju u Novom Sadu...

- Na domaćem planu sam osvojio sve što sam mogao i najdraža mi je Premijer liga, jer tu ima nekoliko kola pa je potrebno biti konstantan da bi se stiglo do prvog mjesta. Ipak, najbolji rezultat mi je 18. mjesto na Evropskom prvenstvu u Talinu što je bio najbolji rezultat ikada nekog strijelca iz Republike Srpske na tako velikom takmičenju. Bez posebnih priprema smo otišli u Estoniju, ali sa dobrim utiskom sa Vojvodina kupa. Nadali smo se dobrom plasmanu, a 18. mjestom sam prezadovoljan. Nekome će se to činiti da je slab rezultat, ali oni koji su malo upućeniji znaju koliko je to veliki uspjeh - naveo je Rašić.

Upucao je 621,3 kruga i za 2,5 krugova mu je izmaklo finale.

- Bio sam dobar većim dijelom gađanja, ali sam na kraju malo popustio i ostao bez finala. Ipak, ponosan sam na ostvaren rezultat, bio bih još ponosniji da sam ušao u finale, a samo mogu da zamislim kako je kada se osvoji medalja. Vjerujem da će i ona doći jednog dana - dodao je Rašić.

Poznato je da strijelci godinama muče velike muke sa nedostatkom finansija. 

- Ništa se nije promijenilo u posljednje vrijeme. I dalje imamo velikih problema kada treba da putujemo na neka takmičenja pa gledamo da to bude negdje bliže čisto zbog manjih troškova što nam stvara pritisak pa ne možemo dati sve od sebe. Na EP i SP dolaze profesionalci koji imaju mnogo bolje uslove za treninge nego mi pa stoga imaju bolje rezultate. Da su i nama uslovi kao u bogatijim državama, ne bi bila tolika razlika između nas u rezultatima - rekao je Rašić.

Olimpijske igre san

Njegov veliki san je odlazak na Olimpijske igre. Iduće su u Parizu naredne godine, a ako ne uspije tada, boriće se za Los Anđeles 2028.

- San mi je da odem na Olimpijske igre i nadam se da ću uspjeti da se izborim za odlazak u Pariz. Čekaju me nastupi na gran prijevima početkom godine i nadam se da ću imati sredstava da nastupim na njima i skupim bodove. Finansije su najveći problem. Vjerujem da bih ostvario dobre rezultate na velikim takmičenjima da ne moram misliti o novcu za putovanje. Streljaštvo nije pretjerano atraktivan sport i teško je naći sponzore, ali nadam se da će se pronaći bar neko ko je spreman da uloži jer bi mi onda bilo lakše - istakao je Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana