ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Тркља, кандидат Куглашког савеза Републике Српске: Шампион Српске у мислима на СП-у

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Тркља, кандидат Куглашког савеза Републике Српске: Шампион Српске у мислима на СП-у

БАЊАЛУКА - Годинама уназад члан Борца Марко Тркља један је од најбољих куглаша у Републици Српској и БиХ па је мало кога зачудио приједлог Куглашког савеза РС да баш он буде њихов кандидат у традиционалној акцији “Гласа Српске” “Избор десет најбољих спортиста РС”.

Иако је и куглање, као и сви остали спортови, остало ускраћено за нека од највећих такмичења, Тркља је ипак имао довољно прилика да се докаже и потврди свој квалитет. Тренутно се налази на трећем мјесту свјетске гран при листе, за коју се бодови сакупљају на турнирима А категорије, гдје наступају најбољи свјетски куглаши. Управо крајем децембра прошле године Марко је био најбољи на једном од турнира А категорије, одржаном у Скопљу. Ове године је освојио прво мјесто на појединачном првенству Републике Српске и у избору Куглашког савеза РС проглашен је за најбољег такмичара у години на измаку.

- Сваки овакав приједлог за мене представља велико признање. Био сам и прије у неколико наврата кандидат за најбољег спортисту Републике Српске, али нисам успио да се пласирам међу десет најбољих. Ипак, наставио сам да се трудим, да вриједно тренирам и настојим да моји резултати говоре за мене. Куглање је међу оним, условно речено, мањим спортовима, из којих се тешко пробити на врх. Зато су овакве манифестације идеална прилика да се покажемо, а да са може бити и најбољи показао је својевремено Ђорђе Паштар - истакао је Тркља.

Протекла година донијела је много проблема свим спортовима због пандемије вируса корона па ни куглање није било изузетак.

- Ове године због познатих околности отказана су скоро сва међународна такмичења, међу њима и појединачно Свјетско првенство које је требало да буде одржано током маја у Пољској. Требало је да будем један од три такмичара из БиХ, жестоко сам се припремао и вјерујем да бих остварио добар резултат. Одгођена су, такође, и сва европска клупска такмичења, а због вируса корона и куглана у Спортској дворани “Борик” била је затворена пуна два мјесеца - казао је Тркља.

Када су у питању планови за наредну, 2021. годину, куглаш бањалучког Борца каже да их има много, а издвојио је нека од најзначајнијих.

- Тренутно сам базиран на то да се што боље припремим за екипно Свјетско првенство, које би требало да буде одржано током маја у Њемачкој. Уз домаће обавезе желим да учествујем на што више турнира из А категорије да бих задржао своје треће мјесто и, ако ми се пружи прилика, евентуално нападнем и друго - открио је Тркља своје планове.

Поређење са Паштаром

На почетку куглашке каријере саиграч Марка Тркље био је Ђорђе Паштар, који је за најбољег спортисту Републике Српске, БиХ и града Бањалука изабран 2004. године. Иако нису више саиграчи из истог клуба, Марка врло често пореде са старијим колегом.

- Ђорђе је својевремено био најбољи играч Борца, куглаш на којем се базирала наша игра. Без лажне скромности прија ми поређење са њим и то ми је мотив више да наставим са постизањем добрих резултата - нагласио је Тркља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана