PREDSTAVLjAMO: Marko Trklja, kandidat Kuglaškog saveza Republike Srpske: Šampion Srpske u mislima na SP-u

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Marko Trklja, kandidat Kuglaškog saveza Republike Srpske: Šampion Srpske u mislima na SP-u

BANjALUKA - Godinama unazad član Borca Marko Trklja jedan je od najboljih kuglaša u Republici Srpskoj i BiH pa je malo koga začudio prijedlog Kuglaškog saveza RS da baš on bude njihov kandidat u tradicionalnoj akciji “Glasa Srpske” “Izbor deset najboljih sportista RS”.

Iako je i kuglanje, kao i svi ostali sportovi, ostalo uskraćeno za neka od najvećih takmičenja, Trklja je ipak imao dovoljno prilika da se dokaže i potvrdi svoj kvalitet. Trenutno se nalazi na trećem mjestu svjetske gran pri liste, za koju se bodovi sakupljaju na turnirima A kategorije, gdje nastupaju najbolji svjetski kuglaši. Upravo krajem decembra prošle godine Marko je bio najbolji na jednom od turnira A kategorije, održanom u Skoplju. Ove godine je osvojio prvo mjesto na pojedinačnom prvenstvu Republike Srpske i u izboru Kuglaškog saveza RS proglašen je za najboljeg takmičara u godini na izmaku.

- Svaki ovakav prijedlog za mene predstavlja veliko priznanje. Bio sam i prije u nekoliko navrata kandidat za najboljeg sportistu Republike Srpske, ali nisam uspio da se plasiram među deset najboljih. Ipak, nastavio sam da se trudim, da vrijedno treniram i nastojim da moji rezultati govore za mene. Kuglanje je među onim, uslovno rečeno, manjim sportovima, iz kojih se teško probiti na vrh. Zato su ovakve manifestacije idealna prilika da se pokažemo, a da sa može biti i najbolji pokazao je svojevremeno Đorđe Paštar - istakao je Trklja.

Protekla godina donijela je mnogo problema svim sportovima zbog pandemije virusa korona pa ni kuglanje nije bilo izuzetak.

- Ove godine zbog poznatih okolnosti otkazana su skoro sva međunarodna takmičenja, među njima i pojedinačno Svjetsko prvenstvo koje je trebalo da bude održano tokom maja u Poljskoj. Trebalo je da budem jedan od tri takmičara iz BiH, žestoko sam se pripremao i vjerujem da bih ostvario dobar rezultat. Odgođena su, takođe, i sva evropska klupska takmičenja, a zbog virusa korona i kuglana u Sportskoj dvorani “Borik” bila je zatvorena puna dva mjeseca - kazao je Trklja.

Kada su u pitanju planovi za narednu, 2021. godinu, kuglaš banjalučkog Borca kaže da ih ima mnogo, a izdvojio je neka od najznačajnijih.

- Trenutno sam baziran na to da se što bolje pripremim za ekipno Svjetsko prvenstvo, koje bi trebalo da bude održano tokom maja u Njemačkoj. Uz domaće obaveze želim da učestvujem na što više turnira iz A kategorije da bih zadržao svoje treće mjesto i, ako mi se pruži prilika, eventualno napadnem i drugo - otkrio je Trklja svoje planove.

Poređenje sa Paštarom

Na početku kuglaške karijere saigrač Marka Trklje bio je Đorđe Paštar, koji je za najboljeg sportistu Republike Srpske, BiH i grada Banjaluka izabran 2004. godine. Iako nisu više saigrači iz istog kluba, Marka vrlo često porede sa starijim kolegom.

- Đorđe je svojevremeno bio najbolji igrač Borca, kuglaš na kojem se bazirala naša igra. Bez lažne skromnosti prija mi poređenje sa njim i to mi je motiv više da nastavim sa postizanjem dobrih rezultata - naglasio je Trklja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana