ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Шљивић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Игре нису неостварив циљ

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Марко Шљивић, кандидат Смучарског савеза Републике Српске: Игре нису неостварив циљ

ПАЛЕ - Најбољи скијаш Републике Српске и БиХ Марко Шљивић предложен је од Смучарског савеза Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Члан је Скијашког клуба Јахорина са Пала и већ од првих дана бављења овим спортом наговијестио је да пред њим стоји одлична каријера. У јуниорској конкуренцији био је првак у свим категоријама, а са репрезентацијом БиХ стигли су и први резултати на међународној сцени.

- Знам да сам најбољи алпски скијаш у Републици Српској, али и други скијаши су остварили завидне резултате. Зато ме је пријатно изненадило што је савез баш мене предложио као кандидата за најбољег спортисту Српске. Наравно, то је и обавеза да и у наредним годинама дам све од себе за што боље резултате - нагласио је Шљивић.

Он се такмичи само у техничким дисциплинама, слалому и велеслалому, али и за то постоји разлог.

- Услови које имамо дозвољавају само тренирање слалома и велеслалома, јер се те стазе најлакше поставе. За нешто више и брже немамо довољно простора - каже Шљивић.

И поред свих проблема, Марко има јасну визију шта жели да направи у наредном периоду.

- Мој циљ је да се у наредних пет година изборим за што више учешћа у тркама Свјетског купа и да видим колики ми је максимум. Ту је, наравно, и учешће на Свјетском првенству и Олимпијским играма, што није неоствариво. Само да ме послужи здравље и заобиђу повреде - открио је Шљивић.

Према његовим ријечима, очигледан је велики напредак у односу на претходну сезону и то не само у резултатском смислу.

- Да бих направио неки значајнији резултат, потребно је ићи на неко веће и јаче такмичење, гдје је конкуренција много јача. Стазе се увелико разликују од ових на којима ми тренирамо и на којима возимо домаћа првенства и ФИС трке. У таквој ситуацији морате бити веома стабилни и не дозволити да вас било шта поремети - тврди Шљивић.

Он тренутно у слалому заузима 307. мјесто на свјетској ранг-листи са 26,94 бода, што је најбољи резултат од свих смучара из БиХ.
 

Буџет

Колико су тешки услови за скијање у БиХ, најбоље осликава податак о висини буџета којим је Марко Шљивић располагао ове године.

- На такмичењу у Бугарској крајем марта ове године два првопласирана скијаша из Бугарске имала су буџет од око милион евра, док је мој за ову годину био мизерних 5.000 евра. Од клуба имам помоћ, боре се и они да не само мени, већ и осталим обезбиједе што боље услове и дају све од себе - рекао је Шљивић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана