PREDSTAVLjAMO: Marko Šljivić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Igre nisu neostvariv cilj

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Marko Šljivić, kandidat Smučarskog saveza Republike Srpske: Igre nisu neostvariv cilj

PALE - Najbolji skijaš Republike Srpske i BiH Marko Šljivić predložen je od Smučarskog saveza Republike Srpske za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Član je Skijaškog kluba Jahorina sa Pala i već od prvih dana bavljenja ovim sportom nagovijestio je da pred njim stoji odlična karijera. U juniorskoj konkurenciji bio je prvak u svim kategorijama, a sa reprezentacijom BiH stigli su i prvi rezultati na međunarodnoj sceni.

- Znam da sam najbolji alpski skijaš u Republici Srpskoj, ali i drugi skijaši su ostvarili zavidne rezultate. Zato me je prijatno iznenadilo što je savez baš mene predložio kao kandidata za najboljeg sportistu Srpske. Naravno, to je i obaveza da i u narednim godinama dam sve od sebe za što bolje rezultate - naglasio je Šljivić.

On se takmiči samo u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu, ali i za to postoji razlog.

- Uslovi koje imamo dozvoljavaju samo treniranje slaloma i veleslaloma, jer se te staze najlakše postave. Za nešto više i brže nemamo dovoljno prostora - kaže Šljivić.

I pored svih problema, Marko ima jasnu viziju šta želi da napravi u narednom periodu.

- Moj cilj je da se u narednih pet godina izborim za što više učešća u trkama Svjetskog kupa i da vidim koliki mi je maksimum. Tu je, naravno, i učešće na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, što nije neostvarivo. Samo da me posluži zdravlje i zaobiđu povrede - otkrio je Šljivić.

Prema njegovim riječima, očigledan je veliki napredak u odnosu na prethodnu sezonu i to ne samo u rezultatskom smislu.

- Da bih napravio neki značajniji rezultat, potrebno je ići na neko veće i jače takmičenje, gdje je konkurencija mnogo jača. Staze se uveliko razlikuju od ovih na kojima mi treniramo i na kojima vozimo domaća prvenstva i FIS trke. U takvoj situaciji morate biti veoma stabilni i ne dozvoliti da vas bilo šta poremeti - tvrdi Šljivić.

On trenutno u slalomu zauzima 307. mjesto na svjetskoj rang-listi sa 26,94 boda, što je najbolji rezultat od svih smučara iz BiH.
 

Budžet

Koliko su teški uslovi za skijanje u BiH, najbolje oslikava podatak o visini budžeta kojim je Marko Šljivić raspolagao ove godine.

- Na takmičenju u Bugarskoj krajem marta ove godine dva prvoplasirana skijaša iz Bugarske imala su budžet od oko milion evra, dok je moj za ovu godinu bio mizernih 5.000 evra. Od kluba imam pomoć, bore se i oni da ne samo meni, već i ostalim obezbijede što bolje uslove i daju sve od sebe - rekao je Šljivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana