ПРЕДСТАВЉАМО: Маја Ковачевић, кандидат Куглашког савеза Републике Српске: Без премца на стази и међу чуњевима

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Маја Ковачевић, кандидат Куглашког савеза Републике Српске: Без премца на стази и међу чуњевима

ГРАДИШКА - Дугогодишњи капитен Козаре из Градишке, а сада члан Триглава из Крања Маја Ковачевић, приједлог је Куглашког савеза Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Према њеним ријечима, већ чињеница да се нашла на листи најбољих спортиста Републике Српске представља велико признање и подстрек да настави са још бољим и успјешнијим радом.

- Свакако да је то велико признање. Дуго се бавим куглањем и драго ми је што је неко препознао мој труд, рад и залагање, на крају крајева и успјехе, те ме предложио као кандидата за овај избор - нагласила је Ковачевићева.

Први сусрет са овим спортом Маја је имала још 2009. године када је, на наговор једног рођака, заједно са Татјаном Злојутро отишла у куглану.

- Свидјело нам се оно што смо видјеле и није било дилема да ли ћемо наставити да долазимо. Обје смо остале у куглању као чланови Козаре, а послије само шест мјесеци тренирања ушла сам у први тим. Први сениорски наступ имала сам на турниру у мађарском Козлогу. Имала сам велику трему, иако сам наступила као резерва, али је и то оставило велики утисак на мене, тако да ћу  памтити док сам жива - присјећа се Маја.

Посљедње двије године играња у Козари Ковачевићева је била и капитен овог клуба, са којим је имала доста успјеха и освојених титула првака БиХ.

Ове године постала је шампионка БиХ у појединачној конкуренцији, те тандем миксу, док је на шампионату РС била трећа у спринту, односно тандем миксу.

Све то донијело јој је и признање за најбољег спортисту Градишке. Ипак, посебно је одјекнуо њен резултат од 643 оборена чуња, остварен на Свјетском првенству у Чешкој.

- Било је то на екипном првенству и у питању је најбољи резултат икада остварен у конкуренцији жена. Нажалост, пошто је то било екипно, а не појединачно првенство, не води се као рекорд. Али, остало је записано да сам тај резултат ја остварила - с поносом је прокоментарисала Маја Ковачевић.

Ипак, тај резултат је скренуо пажњу на њу, па је већ овог љета добила неколико понуда клубова из Хрватске и Словеније, а она је одабрала Триглав из Крања, са којим је на полусезони заузела четврто мјесто у Првој лиги Словеније.
 

Први тренери

Иако већ искусна такмичарка, Маја Ковачевић не заборавља своје прве тренере, уз које је и завољела овај спорт.

- Први тренери су ми били Златко Дајић и Љубомир Пеулић, који су ме научили основама куглања, да бих послије неколико година почела да тренирам са Дарком Лацковићем, са којим и данас радим. Што се тиче неких узора, одувијек сам се дивила Дамиру Фућкару и Борису Бенедику, цијелој елити куглаша из Србије, те нашем Ђорђу Паштару - поручила је Маја.


Кандидати за  Избор десет најбољих спортиста Републике Српске за 2019. годину

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана